Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo- malinowy z orzechami
1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Wsypać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 170st.C około 35 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć z piekarnika i spuścić na ziemie z około 60 cm. Podnieść i umieścić w uchylonym piekarniku do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. 2. Wkładka orzechowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać resztę składników i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170st.C około 20-25 minut. Po tym czasie wkładkę wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. 3. Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 220 ml. wody, ostudzić. Maliny zmiksować na puree z cukrem pudrem. Dać do galaretek i dobrze wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący mus wyłożyć na I blat biszkoptu umieszczonego w tortownicy. Schłodzić do całkowitego stężenia. 4. Krem maślano – czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach mleka, ostudzić. Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem. Wlać przestudzoną czekoladę i orzechy, zmiksować. Krem wysmarować na mus malinowy, posypać płatkami migdałowymi i przykryć II blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć ponczem i wysmarować dżemem. 5. Krem śmietanowo – malinowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Wlać sok i zmiksować. Krem wyłożyć na II blat biszkoptu, posypać migdałami i przykryć wkładką orzechową. Wkładkę wysmarować dżemem. 6. Krem śmietanowo – czekoladowy z orzechami: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Czekoladę rozpuścić w maśle i mleku, ostudzić. Wlać do ubitej śmietany i zmiksować. Wsypać i wmieszać je do kremu. Krem wyłożyć na II biszkopt posmarowany dżemem, posypać płatkami migdałowymi i przykryć ostatnim blatem biszkoptu. 7. Krem ombre malinowy: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan – fixem na sztywno. Małą ilością kremu wysmarować boki i wierzch tortu. Resztę podzielić na 3 części. Do dwóch dodać sok malinowy w różnych ilościach. Mają powstać 3 różne odcienie kremów. Tort udekorować w stylu Ombre. Schłodzić do stężenia. Smacznego! (ja dekorowałam w taki sposób: 3 różne kremy przełożyłam do 3 foliowych woreczków, w których zrobiłam mały otwór. Zaczynając od najbardziej różowego kremu wyciskałam go na tort, a następnie spłaszczałam małą łyżeczką do herbaty. Nad najbardziej różowym kremem wyciskałam ten pośredni i znów spłaszczałam go łyżeczką. Na górę wyciskałam biały krem i ponownie spłaszczałam. Tą czynność należy wykonać do około tortu. Smacznego!
luna76
marietta