Sposób przygotowania:
Murzynek z kremem ajerkoniakowym
Ciasto na murzynka: Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek.
Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Masa ajerkoniakowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Do masy dodajemy ajerkoniak. Miksujemy.
Wystudzone ciasto kroimy na pół. Ciasto przekładamy kremem. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto. Ponownie chłodzimy godzinę.
Masa ajerkoniakowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Do masy dodajemy ajerkoniak. Miksujemy.
Wystudzone ciasto kroimy na pół. Ciasto przekładamy kremem. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto. Ponownie chłodzimy godzinę.