ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta drożdżówka jest bardzo smaczna, mocno owocowa z bardzo dobrą kruszonką zamiast masła na oleju zrobiona.

Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju

 

 

 

  • kruszonka: cukier 100 gram,
  • mąka tortowa 150 gram,
  • olej rzepakowy około 1/2-3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju
Drożdże w misie robota wymieszać z letnim mlekiem 1/2 szklanki, po 1 łyżce mąki cukru, zostawić na 20 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko z olejem.

Hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.

Dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i rozsmarować na cieście, na to rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka.

Składniki na kruszonkę wyrobić palcami na i rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić. 
Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju
W robocie ciasto jest szybko wyrobione.
Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju
Mąka ziemniaczana dżem niskosłodzony w pieczeniu zrobi gęstą marmoladę.
Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju
Zamiast jabłek można dodać gruszki, śliwki.
Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju
Kruszonka na oleju jest bardziej w smaku sypka, mniej twarda.
Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju
Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju
Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju