Sposób przygotowania:
Drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju
Drożdże w misie robota wymieszać z letnim mlekiem 1/2 szklanki, po 1 łyżce mąki cukru, zostawić na 20 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko z olejem.
Hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.
Dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i rozsmarować na cieście, na to rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka.
Składniki na kruszonkę wyrobić palcami na i rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko z olejem.
Hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.
Dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i rozsmarować na cieście, na to rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka.
Składniki na kruszonkę wyrobić palcami na i rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić.