Sposób przygotowania:
Prosty tort makowo-brzoskwiniowyBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtej. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając.
ETAP 2:
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Dodać mak i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut.
Wyjąć ostudzić. Placek pokroić na 3 kwadraty o boku 18 cm.
Wypełnienie:
Brzoskwinie odcedzić ( zalewę zachować). 1 połówkę owocu odłożyć do dekoracji a resztę pokroić w kostkę.
Żelatynę namoczyć w 1/3 wody. Zalewę (250 ml, resztę ponownie odłożyć),zagotować i dodać żelatynę.
Wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do wystygnięcia. Następnie dodać kawałki owoców.
ETAP 4:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Składanie:
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go zalewa z brzoskwiń. Nałożyć 1/3 śmietany. Wyrównać. Dać 1/2 brzoskwiń. Nałożyć drugi blat ciasta, który również nasączyć. Nałożyć śmietanę i resztę owoców. Na koniec dać ostatni kawałek ciasta.
Resztą bitej śmietany posmarować wierzch i boki ( 2 łyżki odłożyć). Z odłożonej śmietany zrobić rozetki. Udekorować brzoskwinia i pralinkami. Wstawić do lodówki na 3-4 godzin.
Smacznego!
zbysiowa