SUPERPRZEPIS

Prosty tort makowo-brzoskwiniowy

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Prosty tort makowo-brzoskwiniowy Więcej zdjęć (4)

Taki tort możecie przygotować na wiele okazji, imprezę rodzinną, urodziny czy święta . Ja swój przygotowałam z okazji niedzieli;). Prosty a jaki smaczny, polecam:)

Składniki:

Prosty tort makowo-brzoskwiniowy

 

 

  • Wypełnienie:
  • 1 puszka brzoskwiń 
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka żelatyny 
  • 4 pralinki kokosowe ( do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Prosty tort makowo-brzoskwiniowy

Biszkopt:

Prosty tort makowo-brzoskwiniowy
do ubitych białek dodać cukier a później po 1 żółtku

Białka oddzielić od żółtej. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier.  W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając.

ETAP 2:

Prosty tort makowo-brzoskwiniowy
do masy jajecznej dodać suche składniki

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Dodać mak i delikatnie wymieszać. 

Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut. 

Wyjąć ostudzić. Placek pokroić na 3 kwadraty o boku 18 cm.

Wypełnienie:

Prosty tort makowo-brzoskwiniowy
zagotowaną zalewę połączyć z owocami

Brzoskwinie odcedzić ( zalewę zachować). 1 połówkę owocu odłożyć do dekoracji a resztę pokroić w kostkę.  

Żelatynę namoczyć w 1/3 wody. Zalewę (250 ml, resztę ponownie odłożyć),zagotować i dodać żelatynę.

Wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do wystygnięcia. Następnie dodać kawałki owoców.

ETAP 4:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Składanie:

Prosty tort makowo-brzoskwiniowy
na płat ciasta warstwami nakładać śmietanę i owoce

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go zalewa z brzoskwiń. Nałożyć 1/3 śmietany. Wyrównać. Dać 1/2 brzoskwiń.  Nałożyć drugi blat ciasta, który również nasączyć. Nałożyć śmietanę i resztę owoców. Na koniec dać ostatni kawałek ciasta.

Resztą bitej śmietany posmarować wierzch i boki ( 2 łyżki odłożyć). Z odłożonej śmietany zrobić rozetki.  Udekorować brzoskwinia i pralinkami.  Wstawić do lodówki na 3-4 godzin. 
Smacznego!