Sposób przygotowania:
Tort na 29 urodziny
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając. Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy placki.
Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y. Część ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną, a następnie dodajemy do pozostałej śmietany i delikatnie miksujemy do połączenia.
Brzoskwinie odsączamy na sitku z soku, kroimy w kostkę.
Gotowy krem śmietankowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Orzechy po obraniu, wkładamy do woreczka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta.
Składanie tortu:
Spodni placek czyli spód biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, następnie smarujemy dżemem smak dowolny u mnie (czarna porzeczka), nakładamy część kremu śmietankowego, na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń wciskając je lekko w masę śmietankową.
Nakładamy drugi placek i robimy to samo, nakładamy trzeci ostatni placek, dociskamy.
Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym,boki obsypujemy orzechami.
Górę tortu dekorujemy masą śmietankową, koralikami oraz różami i listkami z masy cukrowej swojego wykonania.
Niewielką ilość masy farbujemy barwnikiem niebieskim aby wykonać napis.
Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając. Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy placki.
Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y. Część ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną, a następnie dodajemy do pozostałej śmietany i delikatnie miksujemy do połączenia.
Brzoskwinie odsączamy na sitku z soku, kroimy w kostkę.
Gotowy krem śmietankowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Orzechy po obraniu, wkładamy do woreczka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta.
Składanie tortu:
Spodni placek czyli spód biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, następnie smarujemy dżemem smak dowolny u mnie (czarna porzeczka), nakładamy część kremu śmietankowego, na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń wciskając je lekko w masę śmietankową.
Nakładamy drugi placek i robimy to samo, nakładamy trzeci ostatni placek, dociskamy.
Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym,boki obsypujemy orzechami.
Górę tortu dekorujemy masą śmietankową, koralikami oraz różami i listkami z masy cukrowej swojego wykonania.
Niewielką ilość masy farbujemy barwnikiem niebieskim aby wykonać napis.
Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
gusia1000
BozenaMatuszczyk