BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Tort na 29 urodziny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort zrobiłam na 29 urodziny mojego syna Marcina, a że lubi tylko śmietankowy i to z brzoskwiniami to postanowiłam właśnie taki mu przygotować. Torcik bardzo synowi się spodobał i bardzo smakował jak jemu tak i przybyłym gościom.

Tort na 29 urodziny Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Tort na 29 urodziny

 

 

  • Masa śmietankowa;
  • śmietana 30 % 1 litr,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • śmietan - fix 2 op,
  • żelatyna 3 łyżeczki,
  • woda gotowana gorąca 1/4 szkl,

 

Sposób przygotowania:

Tort na 29 urodziny
Biszkopt;

Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając. Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy placki.

Krem śmietankowy:

Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y. Część ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną, a następnie dodajemy do pozostałej śmietany i delikatnie miksujemy do połączenia.

Brzoskwinie odsączamy na sitku z soku, kroimy w kostkę.

Gotowy krem śmietankowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

Orzechy po obraniu, wkładamy do woreczka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta.

Składanie tortu:

Spodni placek czyli spód biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, następnie smarujemy dżemem smak dowolny u mnie (czarna porzeczka), nakładamy część kremu śmietankowego, na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń wciskając je lekko w masę śmietankową.

Nakładamy drugi placek i robimy to samo, nakładamy trzeci ostatni placek, dociskamy.

Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym,boki obsypujemy orzechami.

Górę tortu dekorujemy masą śmietankową, koralikami oraz różami i listkami z masy cukrowej swojego wykonania.

Niewielką ilość masy farbujemy barwnikiem niebieskim aby wykonać napis.

Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Tort na 29 urodziny
Biszkopt po upieczeniu całkowicie wystudzić
Tort na 29 urodziny
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy placki
Tort na 29 urodziny
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,dodając śmietan fix i rozpuszczoną żelatynę
Tort na 29 urodziny
Brzoskwinie po odsączeniu z soku kroimy w kostkę
Tort na 29 urodziny
Gotowy krem śmietankowy przygotowujemy wedługo opisu na opakowaniu
Tort na 29 urodziny
Spód biszkoptu czyli dolny placek nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem
Tort na 29 urodziny
Nakładamy część masy śmietankowej, brzoskwinie,nakładamy drugi placek i robimy to samo,nakładamy trzeci ostatni placek
Tort na 29 urodziny
Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym, boki obsypujemy rozgniecionymi orzechami
Tort na 29 urodziny
Dekorujemy różyczkami i listkami z masy cukrowej ,koralikami oraz masą śmietankową