Modelinka

Modelinka

Kucharz
[Przepisów: 7]

Torcik Puszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie pyszne experymenty powstaja w mojej kuchni kiedy zapominam o urodzinach córki (wstyd)

Torcik Puszek

Składniki:

Torcik Puszek

 

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Krem:
  • 2 kremy smietankowe Dr. Oetkera
  • 600ml mleka
  • Krem typu Nutella (ale moze byc tez inny)
  • Dekoracja
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • młeko z zapachem waniliowym do nasączenia biszkoptów

Sposób przygotowania:

Torcik Puszek
Pieczemy biszkopt .Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na pianę , stopniowo dodajemy cukier , potem żółtka , mąkę i proszek do pieczenia, oliwe.Wszystko mixujemy i wylewamy na wysmarowana masłem i bułka tarta brytwankę (duża tortownica lub średniej wielkości prostokatna brytwanka)Biszkopt pieczemy ok 20 min w 180 st C.Krem zrobić według przepisu na opakowaniu ale bez masła.Kiedy biszkopt wystygnie smarujemy go kremem Nutellą( tak 3 milimertrowa warstwa ) na Nutelle wykładamy krem śmietankowy (zostawiamy 3 łyżki na dekoracje), Dekorujemy biszkoptami namaczanymi w mleku i zapachu .Na każdym biszkopcie wyciskamy kleksa z odłozonego kremu.Szybkie ciasto-torcik jak dla mnie bo gotowe kremy mam zawsze awaryjnie pod ręka.A zdjęcia nie ma bo za szybko znikł heh