Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Torcik z bitą śmietaną są i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczny biszkopt przełożony słodziutką bitą śmietaną z kawałkami truskawek, udekorowany gorzką czekoladą.

Torcik z bitą śmietaną są i truskawkami

Składniki:

Torcik z bitą śmietaną są i truskawkami

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia ciasta: szklanka czarnej herbaty połączonej z odrobiną wiśniówki

Bita śmietana + truskawki:

 

  • 100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik z bitą śmietaną są i truskawkami

ETAP 1:

Torcik z bitą śmietaną są i truskawkami
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę.

Przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.

ETAP 2:

Torcik z bitą śmietaną są i truskawkami
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie.

Dodajemy po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub miksujemy na najmniejszych obrotach miksera.

Biszkopt przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 175 st. C do suchego patyczka (ok. 35 minut).
Po upieczeniu blachę z biszkoptem zrzucamy z wysokości kolan. Ciasto wstawiamy do wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i trzymamy w nim do wystygnięcia.

Następnie biszkopt kroimy na 3 blaty. Blaty nasączamy herbatą połączoną z alkoholem.

ETAP 3:

Torcik z bitą śmietaną są i truskawkami
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Miksujemy z cukrem pudrem i śmietan-fixami.

ETAP 4:

Torcik z bitą śmietaną są i truskawkami
Do bitej śmietany dodajemy truskawki pokrojone na kawałki.

Umyte, osuszone, pozbawione szypułek truskawki kroimy na kawałki.

Bitą śmietanę dzielimy na 2 porcje: 2/3 i 1/3. Do większej porcji śmietany dodajemy truskawki.

ETAP 5:

Przekładamy ciasto: biszkopt - bita śmietana z truskawkami - biszkopt - bita śmietana z truskawkami - biszkopt - bita śmietana. Bitą śmietaną smarujemy też brzegi ciasta.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego. Rękaw odcinamy tak, aby końcówka była bardzo wąska.

Czekoladę wyciskamy na tort, robiąc dekoracyjne wzorki.