Sposób przygotowania:
Torcik z bitą śmietaną są i truskawkamiETAP 1:
Przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
ETAP 2:
Dodajemy po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub miksujemy na najmniejszych obrotach miksera.
Biszkopt przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 175 st. C do suchego patyczka (ok. 35 minut).
Po upieczeniu blachę z biszkoptem zrzucamy z wysokości kolan. Ciasto wstawiamy do wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i trzymamy w nim do wystygnięcia.
Następnie biszkopt kroimy na 3 blaty. Blaty nasączamy herbatą połączoną z alkoholem.
ETAP 3:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Miksujemy z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
ETAP 4:
Umyte, osuszone, pozbawione szypułek truskawki kroimy na kawałki.
Bitą śmietanę dzielimy na 2 porcje: 2/3 i 1/3. Do większej porcji śmietany dodajemy truskawki.
ETAP 5:
Przekładamy ciasto: biszkopt - bita śmietana z truskawkami - biszkopt - bita śmietana z truskawkami - biszkopt - bita śmietana. Bitą śmietaną smarujemy też brzegi ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego. Rękaw odcinamy tak, aby końcówka była bardzo wąska.
Czekoladę wyciskamy na tort, robiąc dekoracyjne wzorki.