Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Truskawkowy kopiec kreta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to nic innego jak połączenie puszystego ciasta czekoladowego, kremu na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz truskawek. U mnie w domu ten wypiek okazał się wielkim hitem. Zniknął w mgnieniu oka.

Truskawkowy kopiec kreta

Składniki:

Truskawkowy kopiec kreta

na ciasto czekoladowe

na krem śmietanowy

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g płatków czekoladowych
  • 15 g śmietanfixu

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Truskawkowy kopiec kreta
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. Miksuję. Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piekę około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę.

Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmeitanfix. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję płatki czekoladowe. Mieszam. Chłodzę w lodówce przez 15 minut.

Dodatkowo: Truskawki myję, usuwam szypułki. Kroję na połówki. W rondelku rozpuszczam cukier i wodę. Dodaje truskawki. Lekko obgotowuję. Studzę.

Z wystudzonego ciasta wycinam wierzch. Ze środka zostawiam jakieś 1,5 cm wolnego miejsca. Środek wydrążam. W środku ciasta układam wystudzone truskawki. Potem układam krem śmietanowy. Wierzch dekoruję pokruszonymi kawałkami ciasta. Całość chłodzę 12 godzin w lodówce.