Sposób przygotowania:
Tort z truskawkami i kiwiBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je. Gdy są prawie ubite dodawać porcjami obydwa cukry. Obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy ale mieszać już trzepaczką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale samo dno, wyłożyć ciasto i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Biszkopt piec 35 minut a potem wystudzić go i dopiero gdy biszkopt będzie zimny okroić boki. Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Masa:
Zimną śmietanę wlać do miski robota i ubijać chwilę. Wsypać fixy wymieszane z cukrem i ubijać. Gdy śmietana będzie ubita, na wolnych obrotach wmieszać mascarpone.
Przełożenie:
Pierwszy biszkopt położyć na paterze, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.Wyłożyć dżem i rozsmarować go a potem rozsmarować część śmietany.
Przełożenie - ciąg dalszy:
Przykryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć kolejną porcję śmietany. Na śmietanę wyłożyć jedno kiwi i kilka truskawek pokrojonych w kostkę.
Zakryć ostatnim krążkiem, też go nasączyć i posmarować boki i górę tortu śmietaną (część zostawić do dekoracji). Szpatułką z ząbkami zrobić wzorki na górze i dookoła tortu i resztą śmietany udekorować tort.
Ozdabianie:
Na koniec ozdobić truskawkami i kiwi. Tort schłodzić.
zbysiowa
zewa
Częstuj się bo jeszcze jest trochę :) Smacznego :)
marietta
zewa
Proszę bardzo :)