Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Tort bezowy z malinami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Słodki deser bezowy z pysznym kremem na bazie serka mascarpone. Aromatyczne maliny wspaniale współgrają ze słodyczą bezy.

Tort bezowy z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort bezowy z malinami

 

  • 5 białek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • KREM:
  • 1 szklanka malin
  • 400g śmietanki kremówki
  • 125g serka mascarpone
  • DODATKOWO:
  • 25g czekolady gorzkiej
  • maliny

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z malinami
Piekarnik rozgrzać do 150*C z termoobiegiem. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą ustawić mikser na najwyższe obroty i dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Na końcu zmniejszając obroty miksera wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ocet winny. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 18cm i nałożyć na to masę bezową. Wycisnąć parę małych bezików przy użyciu rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć przez godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku najlepiej przez całą noc. Ostrożnie zdjąć blaty bezowe z papieru do pieczenia. KREM: Schłodzoną śmietankę 30% i serek włożyć do misy. Ubić na gęsty krem. Maliny rozgnieść widelcem i delikatnie przemieszać z kremem. Podzielić na dwie części i wyłożyć na blaty bezowe. Na wierzchu położyć beziki i świeże maliny. Całość polać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Tort bezowy z malinami
Białka ubić z cukrem, mąką ziemniaczaną i octem na lśniącą i sztywną masę.
Tort bezowy z malinami
Wysuszyć dwa blaty bezowe i parę małych bezików.
Tort bezowy z malinami
Do ubitej kremówki z serkiem dodać rozgniecione maliny.
Tort bezowy z malinami
Krem podzielić na dwie części i wyłożyć na blaty bezowe.