Sposób przygotowania:
Tort bezowy
Dobrze schłodzone białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści i masa będzie lśniąca, dodajemy sok cytrynowy do smaku. Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy ok.24 cm, przygotowujemy 4 takie papiery. Masą bezową rozdzielić na 4 części i rozsmarować w kołach równomiernie. Można masę bezową wyciskać rękawem cukierniczym. Suszyć ok. 2 godziny w temperaturze 140 stopni. Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając, dodać drobno mieloną kawę i dobrze wymieszać. Krążek bezowy kładziemy na paterze i smarujemy cieniutko kremem, na ten krem dajemy 2-3 łyżki kwaśnego dżemu; następnie kładziemy następny krążek bezowy na który wykładamy tylko krem kawowy, na pozostałe krążki dajemy krem kawowy. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy rozetkami z kremu i czekoladą. Aby dekoracja była z jasnego kremu należy przed wsypaniem kawy odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji. SMACZNEGO!
Natala1210
Ma-Gosia
marietta