misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort bezowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy

Składniki:

Tort bezowy

 

  • BEZA
  • 4 białka (1 część)
  • 2 części cukru
  • Odrobina soku z cytryny

 

  • KREM
  • 3 kostki masła
  • 5 jajek
  • 7 ½ łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki kawy drobno mielonej (najlepiej świeżo mielonej)
  • Ponadto: 2-3 łyżki gęstego dżemu porzeczkowego

 

Sposób przygotowania:

Tort bezowy
Dobrze schłodzone białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści i masa będzie lśniąca, dodajemy sok cytrynowy do smaku. Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy ok.24 cm, przygotowujemy 4 takie papiery. Masą bezową rozdzielić na 4 części i rozsmarować w kołach równomiernie. Można masę bezową wyciskać rękawem cukierniczym. Suszyć ok. 2 godziny w temperaturze 140 stopni. Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając, dodać drobno mieloną kawę i dobrze wymieszać. Krążek bezowy kładziemy na paterze i smarujemy cieniutko kremem, na ten krem dajemy 2-3 łyżki kwaśnego dżemu; następnie kładziemy następny krążek bezowy na który wykładamy tylko krem kawowy, na pozostałe krążki dajemy krem kawowy. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy rozetkami z kremu i czekoladą. Aby dekoracja była z jasnego kremu należy przed wsypaniem kawy odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji. SMACZNEGO!