Sposób przygotowania:
Tort letni pyszny
Biszkopt orzechowy:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę, orzechy, proszek, bułkę tartą i wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-180 st przez 20-25 min.. Z tego powinny wyjść 2 placki więc albo upiec 2 osobne albo jedno, które przedzielić na 2.
Biszkopt kawowy:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku ciągle mieszając. Następnie dodać kawę, mąkę, proszek i wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-180 st przez 20-25 min..
Wkładka kokosowa:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać w to kokos i proszek do pieczenia. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-180 st przez 20-25 min..
Masa poziomkowa:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać poziomki i zmiksować. Na koniec wmieszać żelatynę. Odczekać aż śmietana jeszcze bardziej zgęstnieje. Masa kawowa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. Wrzątku i wystudzić. Ubić śmietanę i śnieżkę, dodając po łyżce cukru i kawy. Na koniec wlać galaretkę. Czekać aż zgęstnieje.
Masa śmietankowa:
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do zgęstnienia. Można delikatnie wymieszać z truskawkami, jednak ja truskawki dodawałam w masę już wylaną na biszkopt.
Masa na dekorację:
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do zgęstnienia.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy-masa śmietankowa plus truskawki-biszkopt kawowy-masa kawowa-wkładka kokosowa-masa poziomkowa-biszkopt orzechowy- udekorować na wierzchu i po bokach masą na dekorację.
Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę, orzechy, proszek, bułkę tartą i wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-180 st przez 20-25 min.. Z tego powinny wyjść 2 placki więc albo upiec 2 osobne albo jedno, które przedzielić na 2.
Biszkopt kawowy:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku ciągle mieszając. Następnie dodać kawę, mąkę, proszek i wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-180 st przez 20-25 min..
Wkładka kokosowa:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać w to kokos i proszek do pieczenia. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-180 st przez 20-25 min..
Masa poziomkowa:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać poziomki i zmiksować. Na koniec wmieszać żelatynę. Odczekać aż śmietana jeszcze bardziej zgęstnieje. Masa kawowa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. Wrzątku i wystudzić. Ubić śmietanę i śnieżkę, dodając po łyżce cukru i kawy. Na koniec wlać galaretkę. Czekać aż zgęstnieje.
Masa śmietankowa:
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do zgęstnienia. Można delikatnie wymieszać z truskawkami, jednak ja truskawki dodawałam w masę już wylaną na biszkopt.
Masa na dekorację:
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do zgęstnienia.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy-masa śmietankowa plus truskawki-biszkopt kawowy-masa kawowa-wkładka kokosowa-masa poziomkowa-biszkopt orzechowy- udekorować na wierzchu i po bokach masą na dekorację.