mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Tort letni pyszny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny tort. połaczenie smaku cappucino z truskawkami i poziomkami, czyli słodkimi darami lata. Dekoracja trochę nie wyszła, bo się rozmyła, jednak smak bajeczny!

Tort letni pyszny

Składniki:

Tort letni pyszny

 

  • Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm

 

 

 

  • wkładka kokosowa:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. Cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg kokosu

 

  • Masa poziomkowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. Wrzątku
  • 20 dkg poziomek

 

  • Masa kawowa:
  • 330 ml. Śmietany 30%
  • 1 śnieżka
  • 2 łyż. Kawy cappucino
  • galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Masa śmietankowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. Wrzątku
  • plus 30 dkg truskawek

 

  • Dekoracja
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. Wrzątku
  • Reszta wedle uznania- u mnie był opłatek, opłatkowe kwiatuszki i posypka

Sposób przygotowania:

Tort letni pyszny
Biszkopt orzechowy:

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę, orzechy, proszek, bułkę tartą i wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-180 st przez 20-25 min.. Z tego powinny wyjść 2 placki więc albo upiec 2 osobne albo jedno, które przedzielić na 2.

Biszkopt kawowy:

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku ciągle mieszając. Następnie dodać kawę, mąkę, proszek i wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-180 st przez 20-25 min..

Wkładka kokosowa:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać w to kokos i proszek do pieczenia. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-180 st przez 20-25 min..

Masa poziomkowa:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać poziomki i zmiksować. Na koniec wmieszać żelatynę. Odczekać aż śmietana jeszcze bardziej zgęstnieje. Masa kawowa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. Wrzątku i wystudzić. Ubić śmietanę i śnieżkę, dodając po łyżce cukru i kawy. Na koniec wlać galaretkę. Czekać aż zgęstnieje.

Masa śmietankowa:

Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do zgęstnienia. Można delikatnie wymieszać z truskawkami, jednak ja truskawki dodawałam w masę już wylaną na biszkopt.

Masa na dekorację:

Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do zgęstnienia.

Przełożenie: Biszkopt orzechowy-masa śmietankowa plus truskawki-biszkopt kawowy-masa kawowa-wkładka kokosowa-masa poziomkowa-biszkopt orzechowy- udekorować na wierzchu i po bokach masą na dekorację.