Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tort pachnący kawą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Pyszny tort kawowy. Doskonały na każdą okazję. Warto go przygotować. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!

Tort pachnący kawą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort pachnący kawą

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2/3 łyżki proszku do pieczenia,
  • 2/3 łyżki octu,
  • Biszkopt jasny:
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,
  • Masa kawowa:
  • 5 jajek,
  • 150g cukru,
  • 350g masła
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • 5 łyżeczek mocnej kawy parzonej,
  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej,
  • 50g mielonych orzechów laskowych,
  • ozdoby czekoladowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Tort pachnący kawą
Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 35 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną.

Masa kawowa: Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną (około 20 minut). Gdy masa będzie gęsta odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Ucieram. Następnie dodaję kawę oraz spirytus. Ucieram.

Na biszkopt ciemny wykładam 1/3 masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego.Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi.  
Tort pachnący kawą
Piekę biszkopt ciemny. Przekrawam go na dwa blaty.
Tort pachnący kawą
Piekę biszkopt jasny. Upieczone biszkopty nasączam kawą.
Tort pachnący kawą
Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną. Masło ucieram z masą jajeczną, spirytusem i kawą.
Tort pachnący kawą
Masą przekładam biszkopty. Boki i wierzch tortu dekoruję.