SUPERPRZEPIS

Tort Gosi z kawową śmietanką

  • 7
  • gosia56
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 16
Tort Gosi z kawową śmietanką Więcej zdjęć (9)

Kto powiedział ze tort musi być z samego biszkoptu ja zrobiłam z blatami miodowymi tort wyszedł naprawdę pyszny.Tylko innym razem dam więcej śmietany.

Składniki:

Tort Gosi z kawową śmietanką

 

 

 

  • Dodatkowo
  • śmietana 30% 750 ml ale może być więcej
  • 5 łyżek cukru brązowego może być więcej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżeczki rozpuszczonej kawy rozpuszczonej w niecałej połowie szklanki wody .
  • dżem z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Tort Gosi z kawową śmietanką
Przygotowanie ciasta miodowego. 

Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta miodowego zagniatamy ciasto ręką. Dzielimy na dwie części.

Tortownicę 30 cm wykładamy jedną częścią ciasta na górę sypiemy słupki migdałowe które lekko wciskamy w ciasto.

Nagrzewamy piekarnik 175 st i pieczemy ciasto 10-12 minut na złoty kolor.

I tak pieczemy też drugą część ciasta.

Przygotowanie biszkoptu.

Ubijamy białka z cukrem dodajemy żółtka jeszcze chwilę ubijamy.

Wsypujemy przesiane mąki ,proszek i kakao .mieszamy ale już ręcznie

Masę wylewamy do takiej samej tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut 175 st.

Składanie tortu 

Najpierw kawę rozpuszczamy w wodzie studzimy.

Żelatynę zalewamy zimną wodą mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje póżniej zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści studzimy.

Wody za każdym razem wlewamy mało tylko aby wymieszać.

Śmietanę wlewamy do naczynia do ubijania dodajemy cukier ubijamy na sztywno.

Na koniec wlewamy żelatynę i kawę miksujemy krótko.

Składanie tortu

Dajemy blat ciasta miodowego który smarujemy dżemem z czarnej porzeczki na to wykładamy część masy śmietankowej.

Na śmietanę kładziemy biszkopt który też smarujemy dżemem z czarnej porzeczki dajemy śmietanę na to wykładamy drugie ciasto miodowe dociskamy.

Boki tortu smarujemy też śmietaną i posypujemy wiórkami lub orzeszkami.

Górę tortu polewamy polewą czekoladową.

Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

POLECAM!!!
Tort Gosi z kawową śmietanką
Tak wyglądał tort w całości po udekorowaniu.
Tort Gosi z kawową śmietanką
Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej aby blaty miodowe zmiękły.
Tort Gosi z kawową śmietanką
Boku tortu posmarowałam śmietaną i obsypałam wiórkami i orzeszkami.
Tort Gosi z kawową śmietanką
Pieczemy dwa jednakowe placki miodowe z migdałami
Tort Gosi z kawową śmietanką
Pieczemy takiej samej wielkości biszkopt kakaowy.
Tort Gosi z kawową śmietanką
Blat smarujemy dzemem z czarnej porzeczki lub ulubionym.
Tort Gosi z kawową śmietanką
Ubijamy schłodzoną smietanę mieszamy z kawą.
Tort Gosi z kawową śmietanką
Górę tortu polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową.