Sposób przygotowania:
Tort Gosi z kawową śmietanką
Przygotowanie ciasta miodowego.
Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta miodowego zagniatamy ciasto ręką. Dzielimy na dwie części.
Tortownicę 30 cm wykładamy jedną częścią ciasta na górę sypiemy słupki migdałowe które lekko wciskamy w ciasto.
Nagrzewamy piekarnik 175 st i pieczemy ciasto 10-12 minut na złoty kolor.
I tak pieczemy też drugą część ciasta.
Przygotowanie biszkoptu.
Ubijamy białka z cukrem dodajemy żółtka jeszcze chwilę ubijamy.
Wsypujemy przesiane mąki ,proszek i kakao .mieszamy ale już ręcznie
Masę wylewamy do takiej samej tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut 175 st.
Składanie tortu
Najpierw kawę rozpuszczamy w wodzie studzimy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje póżniej zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści studzimy.
Wody za każdym razem wlewamy mało tylko aby wymieszać.
Śmietanę wlewamy do naczynia do ubijania dodajemy cukier ubijamy na sztywno.
Na koniec wlewamy żelatynę i kawę miksujemy krótko.
Składanie tortu
Dajemy blat ciasta miodowego który smarujemy dżemem z czarnej porzeczki na to wykładamy część masy śmietankowej.
Na śmietanę kładziemy biszkopt który też smarujemy dżemem z czarnej porzeczki dajemy śmietanę na to wykładamy drugie ciasto miodowe dociskamy.
Boki tortu smarujemy też śmietaną i posypujemy wiórkami lub orzeszkami.
Górę tortu polewamy polewą czekoladową.
Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
POLECAM!!!
Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta miodowego zagniatamy ciasto ręką. Dzielimy na dwie części.
Tortownicę 30 cm wykładamy jedną częścią ciasta na górę sypiemy słupki migdałowe które lekko wciskamy w ciasto.
Nagrzewamy piekarnik 175 st i pieczemy ciasto 10-12 minut na złoty kolor.
I tak pieczemy też drugą część ciasta.
Przygotowanie biszkoptu.
Ubijamy białka z cukrem dodajemy żółtka jeszcze chwilę ubijamy.
Wsypujemy przesiane mąki ,proszek i kakao .mieszamy ale już ręcznie
Masę wylewamy do takiej samej tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut 175 st.
Składanie tortu
Najpierw kawę rozpuszczamy w wodzie studzimy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje póżniej zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści studzimy.
Wody za każdym razem wlewamy mało tylko aby wymieszać.
Śmietanę wlewamy do naczynia do ubijania dodajemy cukier ubijamy na sztywno.
Na koniec wlewamy żelatynę i kawę miksujemy krótko.
Składanie tortu
Dajemy blat ciasta miodowego który smarujemy dżemem z czarnej porzeczki na to wykładamy część masy śmietankowej.
Na śmietanę kładziemy biszkopt który też smarujemy dżemem z czarnej porzeczki dajemy śmietanę na to wykładamy drugie ciasto miodowe dociskamy.
Boki tortu smarujemy też śmietaną i posypujemy wiórkami lub orzeszkami.
Górę tortu polewamy polewą czekoladową.
Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
POLECAM!!!
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Bo
gosia56
Dziękuję Gusia
gosia56
Bardzo dziękuję Bozenki jeszcze lepiej smakował ;)
lalunia
CORAL