Sposób przygotowania:
Tort podwójnie kawowyETAP 1:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie niewielkimi porcjami dodajemy cukier stale miksując. Kiedy piana jest sztywna dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej.
Na koniec dodajemy kakao oraz kawę - mieszamy delikatnie by całość się połączyła.
Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.
ETAP 2:
Masa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, następnie dodajemy mascarpone i delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy kawę, migdały i likier - mieszamy.
ETAP 3:
Pierwszy blat nasączamy espresso, smarujemy połową konfitury i nakładamy krem, przykrywając drugim blatem nasączając go espresso, smarując pozostała konfiturą i nakładając kolejną porcję kremu.
ETAP 4:
Przykrywamy tort trzecim blatem który nie jest nasączony.
ETAP 5:
Całość dookoła smarujemy pozostałym kremem
ETAP 6:
Gotowy tort ozdabiamy kawą, wiśniami kandyzowanymi i dekoracją opłatkową lub cukrową.
Tort wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. (u mnie przygotowany wieczorem dnia poprzedniego)