Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort podwójnie kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Tort kawowy to idealny wypiek nie tylko dla miłośników kawy. Inspiracją do tego wypieku był tort z programu Rączka Gotuje.

Tort podwójnie kawowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort podwójnie kawowy

 

  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanki maki ziemniaczanej
  • 9 dużych jajek
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki kawy mielonej
  • 1 szczypta soli

 

  • krem:
  • 600 ml śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki kawy mielonej
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżka mielonych migdałów

 

  • dodatkowo:
  • espresso do nasączenia biszkoptu
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • mielona kawa do dekoracji
  • wiśnie kandyzowane do dekoracji
  • dekoracje z opłatka bądź cukrowe

 

  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do oprószenia

Sposób przygotowania:

Tort podwójnie kawowy

ETAP 1:

Tort podwójnie kawowy
Z podanych składników przygotowujemy ciasto na biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie niewielkimi porcjami dodajemy cukier stale miksując. Kiedy piana jest sztywna dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej.

Na koniec dodajemy kakao oraz kawę - mieszamy delikatnie by całość się połączyła.

Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut.

Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.

ETAP 2:

Tort podwójnie kawowy
Z podanych składników przygotowujemy krem do przełożenia i posmarowania tortu

Masa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, następnie dodajemy mascarpone i delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy kawę, migdały i likier - mieszamy.

ETAP 3:

Tort podwójnie kawowy
Składamy tort wg kolejności jaka podana jest w przepisie

Pierwszy blat nasączamy espresso, smarujemy połową konfitury i nakładamy krem, przykrywając drugim blatem nasączając go espresso, smarując pozostała konfiturą i nakładając kolejną porcję kremu.

ETAP 4:

Tort podwójnie kawowy
Przykrywamy tort trzecim blatem który nie jest nasączony.

Przykrywamy tort trzecim blatem który nie jest nasączony.

ETAP 5:

Tort podwójnie kawowy
Całość tortu smarujemy równo pozostałą masą kawową

Całość dookoła smarujemy pozostałym kremem

ETAP 6:

Tort podwójnie kawowy

Gotowy tort ozdabiamy kawą, wiśniami kandyzowanymi i dekoracją opłatkową lub cukrową.

Tort wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. (u mnie przygotowany wieczorem dnia poprzedniego)


Tagi:

tort kawa