lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort czekoladowo waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Macie czasem tak, że byście chcieli pokazać się jak z najlepszej strony, zaskoczyć czymś swoja rodzinkę. Ja mam tak często lubię ich zaskakiwać i robić smakołyki, potem słyszę ach och, i wszyscy są zadowoleni.

Tort czekoladowo waniliowy Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Tort czekoladowo waniliowy

Składniki na biszkopt:

  • jaja 6 szt

 

  • maka pszenna 1 szklanka

 

  • szczypta proszku do pieczenia

 

  • ksylitol 3/4 szklanki

Masa czekoladowa i waniliowa:

 

  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 1,1/2 kostki masła
  • 1 duży cukier waniliowy (30 g.)
  • 100 g. czekolady gorzkiej

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo waniliowy

Biszkopt:

Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.

Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.

Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie wyższy i mniejszy :)

Krem czekoladowy i waniliowy:

Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem ( czyli garnek z wodą wstawiamy na gaz na to idzie miseczka ale tak aby nie dotykała wody i miksujemy do momentu, aż zrobi się masa jajeczna bialutka i wtedy stop).

Masa będzie gorąca i wtedy ściągamy ja z ognia i miksujemy nadal, aż przestygnie ( całość trwa około 15 minut)Obydwie czekolady rozpuszczamy osobno i zostawiamy do przestudzenia.

Masło ucieramy na puch, dzielmy je na połowę, do jednej dodajemy czekoladę ciemną do drugiej jasną i zmiksowany cukier waniliowy nadal miksujemy.

Masę jajeczną dzielimy na połowę i dodajemy do naszych kremów nadal miksując.Masy są po miksowaniu dosyć rzadkie więc wstawiamy ja na chwile do lodówki by nam zgęstniały.

Zakończenie:

Biszkopt przekładamy masą czekoladową

biszkopt

masa

biszkopt

masa

biszkopt

Górę i boki smarujemy masa waniliową, teraz wkładamy do rękawa masę czekoladową która nam zostanie i dekorujemy tort.

Masa czekoladowa się skończyła więc wkładamy waniliową i teraz dekorujemy( fajne jest to ze dekoracja jest biało czekoladowa to taki fajny właśnie trik )

Tort czekoladowo waniliowy
Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość)
Tort czekoladowo waniliowy
Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę
Tort czekoladowo waniliowy
Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.
Tort czekoladowo waniliowy
Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie wyższy i mniejszy :)
Tort czekoladowo waniliowy
Biszkopt przekładamy masą czekoladową czyli biszkopt-masa-biszkopt-masa-biszkopt
Tort czekoladowo waniliowy
Górę i boki smarujemy masa waniliową, a widelcem robimy szlaczki
Tort czekoladowo waniliowy
wkładamy do rękawa masę czekoladową która nam zostanie i dekorujemy tort.

Tagi:

tort