Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Torcik czekoladowo-waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Torcik czekoladowo-waniliowy jest bardzo smaczny. Wymaga dość dużo czasu i pracy, ale warto go zrobić.

Torcik czekoladowo-waniliowy

Składniki:

Torcik czekoladowo-waniliowy

 

  • Ciasto:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • Krem:
  • 15 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 szkl gęstej śmietany
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • sok z cytryny
  • Poncz:
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Torcik czekoladowo-waniliowy
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze do białości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do zimnej masy jajecznej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. 1 część wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułą tartą tortownicy i średnicy 27 cm. Do reszty ciasta dodać przesiane kakao i wodę, delikatnie wymieszać. Przelać do drugiej przygotowanej tortownicy. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka. Krem: Tłuszcz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce śmietany. Pod koniec dodać spirytus i sok z cytryny do smaku. Masę podzielić na 2 części. Jedną część pozostawić białą a do drugiej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Zimny, kakaowy krążek przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie krążki skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i spirytusu, przełożyć masą. Wierzch i boki tortu posmarować masą, posypać wiórkami kokosowymi.