Sposób przygotowania:
Torcik czekoladowo-waniliowy
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze do białości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do zimnej masy jajecznej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. 1 część wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułą tartą tortownicy i średnicy 27 cm. Do reszty ciasta dodać przesiane kakao i wodę, delikatnie wymieszać. Przelać do drugiej przygotowanej tortownicy. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka. Krem: Tłuszcz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce śmietany. Pod koniec dodać spirytus i sok z cytryny do smaku. Masę podzielić na 2 części. Jedną część pozostawić białą a do drugiej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Zimny, kakaowy krążek przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie krążki skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i spirytusu, przełożyć masą. Wierzch i boki tortu posmarować masą, posypać wiórkami kokosowymi.