dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Szparagi grillowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Świetna przekąska z grilla. U mnie tym razem tylko patelnia grillowa, ale polecam na zwykłego grilla. Można też zapiec w piekarniku. Delikatność szparagów w połączeniu z wyrazistym smakiem szynki prosciutto - pycha!

Szparagi grillowane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szparagi grillowane

 

  • Pęczek zielonych szparagów (15 szt.)
  • 5 plastrów szynki prosciutto
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

Szparagi grillowane
Szparagi umyłam, odłamałam twarde końcówki i wrzuciłam na 3 minuty do wrzątku (nie zanurzając główek) z dodatkiem soli, soku z cytryny i cukru.

Odcedziłam i osuszyłam na papierowym ręczniku.

Następnie rozłożyłam na półmisku, posypałam solą i pieprzem i skropiłam oliwą, wymieszałam. Szynkę pocięłam na paski szerokości 2-3 cm.

Każdego szparaga owinęłam szynką i ułożyłam na rozgrzanej patelni grillowej.

Grillowałam kilka minut z każdej strony – do zrumienienia.  
Szparagi grillowane
Szparaki wstępnie zblanszowałam we wrzątku z dodatkiem cytryny, cukru i soli.
Szparagi grillowane
Szynkę pokroiłam w paski i owinęłam nimi szparagi.
Szparagi grillowane
Owinięte szparagi ułożyłam na rozgrzanej patelni.