Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy w piegi
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych białek wlać żółtka i połączyć je z białkami. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać płatki czekoladowe i wymieszać. Obroty robota zmniejszyć do minimum i nadal ubijając dodawać po łyżce mąki z płatkami i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z tortownicy, odwrócić go do góry spodem i wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy krążki. Mały rondelek z wodą nastawić na ogień i zagrzać wodę. Na rondelek postawić metalową miskę, połamać czekoladę na kawałki i doprowadzić ja do rozpuszczenia ale nie wolno jej zagotować. Roztopioną czekoladę przestudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno z jedną łyżką cukru a następnie wlać chłodną ale płynną czekoladę i wymieszać masę. Teraz zabrać się do przełożenia tortu. Położyć pierwszy krążek, nasączyć go ponczem ( ja użyłam soku owocowego zmieszanego z odrobiną wody ). Na biszkopt wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować powierzchnię i zakryć drugim krążkiem. Ponownie nasączyć biszkopt i wyłożyć kolejną porcję masy. Rozsmarować i zakryć ostatnim plackiem. Resztę masy wyłożyć na górę tortu, rozsmarować po powierzchni i po bokach. Widelcem można zrobić wzorki. 50 g czekolady zetrzeć na tarce, posypać nią górę tortu, następnie posypać motylkami i cukrem błyszczącym. Gotowy tort schłodzić w lodówce co najmniej dwie godziny.
zbysiowa
zewa
smacznego :)
gosia56
zewa
proszę bardzo, jeszcze troszkę zostało :)
gusia1000