zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2328]

Tort czekoladowy w piegi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

torcik mocno czekoladowy ......

Tort czekoladowy w piegi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowy w piegi

 

  • Biszkopt czekoladowy :
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk płatków czekoladowych
  • Masa :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • Dodatkowo :
  • 50 g mlecznej czekolady
  • motylki cukrowe
  • różowy cukier błyszczący
  • dowolny poncz lub sok do nasączenia

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy w piegi
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych białek wlać żółtka i połączyć je z białkami. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać płatki czekoladowe i wymieszać. Obroty robota zmniejszyć do minimum i nadal ubijając dodawać po łyżce mąki z płatkami i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z tortownicy, odwrócić go do góry spodem i wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy krążki. Mały rondelek z wodą nastawić na ogień i zagrzać wodę. Na rondelek postawić metalową miskę, połamać czekoladę na kawałki i doprowadzić ja do rozpuszczenia ale nie wolno jej zagotować. Roztopioną czekoladę przestudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno z jedną łyżką cukru a następnie wlać chłodną ale płynną czekoladę i wymieszać masę. Teraz zabrać się do przełożenia tortu. Położyć pierwszy krążek, nasączyć go ponczem ( ja użyłam soku owocowego zmieszanego z odrobiną wody ). Na biszkopt wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować powierzchnię i zakryć drugim krążkiem. Ponownie nasączyć biszkopt i wyłożyć kolejną porcję masy. Rozsmarować i zakryć ostatnim plackiem. Resztę masy wyłożyć na górę tortu, rozsmarować po powierzchni i po bokach. Widelcem można zrobić wzorki. 50 g czekolady zetrzeć na tarce, posypać nią górę tortu, następnie posypać motylkami i cukrem błyszczącym. Gotowy tort schłodzić w lodówce co najmniej dwie godziny.
Tort czekoladowy w piegi
masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm
Tort czekoladowy w piegi
upieczony i ostudzony biszkopt przekroic na trzy palcki
Tort czekoladowy w piegi
tort przełożyć masą śmietanowo czekoladową
Tort czekoladowy w piegi
tak prezentuje się tort przed pokrojeniem