Sposób przygotowania:
tort kaczuszka
Jajka z cukrem ubijamy mikserem az masa bedzie biala i gesta. Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Pieczemy około 40-45 min w temp. 160-180 stopni tortownica 24 cm. Po wystudzeniu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Gorny placek kroimy w trojkaty i wykladamy boki salaterki bardzo szczelnie....dolny wykorzystamy do przykrycia salaterki.Tak samo postepujemt z drugim biszkoptem i wykladamy ciastem mniejsza salaterke. przygotowujemy krem: schlodzona smietane ubijamy z cukrem .dodajac fix na sztywno...pod koniec ubijania dodajemy wystudzona galaretke rozpuszczona w mniej jak polowie szklanki wody .Gotowym kremem smietankowym wypelniamy salaterki wylozone biszkoptem,przykrywamy dolnymi krazkami biszkoptu,wykrawajac je na odpowiednia wielkosc ....mocno przyciskamy,salaterki wkladamy do lodowki na co najmniej 4 godziny....mozemy je przygotowac nawet dzien wczesniej.Gdy krem zastygnie,przewracajac salaterki do gory dnem wyjmujemy biszkopt z kremem...bardzo latwo sie wyjmuje. Biszkopt z wiekszej salaterki posluzy nam jako tulow kaczuszki a z mniejszej jako glowka,i tak mamy ksztalt kaczuszki...smarujemy calosc pozostalym kremem i wszystko posypujemy zoltymi wiorkami kokosowymi.Lapki .oczy i dziobek modelujemy z marcepana milej zabawy
góralka
student-gotuje.pl
dusia30
luna
Jojo
eli_555
Sarenka
bogda46
montajka
pigwa
iwi69
ewasng