Tort Kuferek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis wykonała moja mama piekąc tort dla mojej młodszej siostry, która była zachwycona smakiem i wyglądem kuferka.

Tort Kuferek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort Kuferek

 

  • 8 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej i tyle samo mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie żelek lub pianek
  • złote perełki
  • krem (najlepiej biały !)
  • 2 - 3 banany

 

Sposób przygotowania:

Tort Kuferek
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto do formy (prostokątnej - tej dużej). Piec w temperaturze 160 - 180ºC ok 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty. Wyłożyć każdą kremem lub dżemem ( można ewentualnie poukładać banany ) . Ułożyć w całość. Ukształtować z biszkoptu wizerunek kuferka (jak na zdjęciu). Wierzch udekorować kremem. Tort można obsypać czekoladą. Ozdobić piankami, żelkami i perełkami. Smacznego !
Tort Kuferek
Tort można obsypać czekoladą lub według uznania.
Tort Kuferek
Na przygotowany już tort kładziemy biały krem.
Tort Kuferek
Robimy platformę dla następnej części naszego kuferka.
Tort Kuferek
Układamy banany na pierwszej warstwie tortu.

Tagi:

jajko jajka