bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Tort kurpiowski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Tort kurpiowski

Składniki:

Tort kurpiowski

 

  • mąki pszennej, 25 dag cukru, 25 dag masła, 2 żółtka, 6 białek, marmolada, konfitury, 5—8 jabłek

Sposób przygotowania:

Tort kurpiowski
Wziąć mąkę, masło, 15 dag cukru, żółtka i parę łyiżek wrzątku, którym trzeba sparzyć część mąki. Zagnieść kruche ciasto, z którego upiec 3 lub 4 równe krążki na patelni wielkości talerza. Na gorąco posmarować każdy krążek ciasta marmoladą czerwoną, na to kłaść warstwę, jabłek, pokrajanych na ćwiartki i ugotowanych w syropie. Znowu przykryć jednym krążkiem i znowu jabłka oraz ciasto z marmoladą itd. Ostatni krążek może być także posmarowany. Ubić 6 białek, następnie dosypując stopniowo resztę cukru ubijać nadal. Pianą oblać cały tort, ułożyć go na blaszanym półmisku i wstawić na 15 minut do gorącego pieca. Z wierzchu ubrać owocami z konfitury.