szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

tort miodowy z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny tort z akcentem kokosowym

tort miodowy z kokosem

Składniki:

tort miodowy z kokosem

 

  • 0,5 kg maki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kostka margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 szklanki kremówki
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

tort miodowy z kokosem
Margarynę stopić razem z miodem i cukrem , następnie lekko przestudzić i wlać do mąki razem z proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 porcje i każą z nich cienko rozwałkować. Placki umieśćić w tortownicach wyłożonych pergaminem. Wstawiać po 2 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec po 13 minut. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, ostrożnie połączyć ją z bitą śmietaną. Gdy krem zacznie tężeć wymieszać go z sokiem cytrynowym. Blaty ciasta przełożyć utworzonym kremem, posmarować również wierzch oraz boki. Całość obsypać wiórkami kokosowymi.

Tagi:

jajko jajka mak