Sposób przygotowania:
Tort morelowy z czekoladą
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na sicie. Jajka ostudzone ubić z cukrem na gładką, jednolitą masę, dodać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną, następnie dodać kilka kropel aromatu do ciast. Ubijać całość do momentu aż ciasto nabierze powietrza, następnie dodać wody mineralnej gazowanej. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę. Piec w temperaturze około 200- 250 stopni C około 40- 45 minut. Biszkopt wyjąć, ostudzić, przekroić na dwie połowy, obie połówki skropić sokiem z cytryny. Wykonać masę morelową w tym celu należy cukier puder z marmoladą morelową rozetrzeć na gładką pulchną masę , dodać do smaku sok z cytryny. Zamiast marmolady morelowej można dodać marmoladę z innych owoców. Masę morelową nałożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem. Rozsmarować masę po wierzchu, posypać kolorową posypką i z roztopionej polewy czekoladowej wykonać różnorakie wzory, wyłożyć dekoracje z masy cukrowej, w moim przypadku są to róże.
zewa