madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Tort Myszka Minnie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tort upiekłam na 3-urodziny córeczki. Był pyszny i córci się podobał, ponieważ był z jej ulubioną Myszką Minnie :)

Tort Myszka Minnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort Myszka Minnie

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 300 g masy kajmakowej krówkowej
  • Poncz:
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania aromatu rumowego
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik (400g) dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 opakowania gotowego kremu w proszku o smaku rumowym
  • 400 ml mleka
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Tort Myszka Minnie
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie pojedyńczo dodajemy żółtka, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 3 części. Masa: mocno schłodzony serek mascarpone ubijamy na sztywno z schłodzoną śmietanką. Następnie dodajemy masę kajmakową, chwilę miksujemy. Gotową masę wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Poncz: składniki ponczu łączymy ze sobą, mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dolny blat biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy połowę dżemu porzeczkowego, a na to połowę masy kajmakowej. Następnie przykrywamy środkowym blatem ciasta i znowu nasączamy, wykładamy resztę dżemu i resztę masy kajmakowej. Całość przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Następnie przygotowujemy kremy w proszku wg przepisu na opakowaniu. Cienką warstwą smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na kremie, który znajduje się na wierzchu tortu wykałaczką delikatnie rysujemy kształt myszka minnie. Następnie resztę kremu dzielimy na porcje, zabarwiamy odpowiednimi barwnikami i za pomocą szprycy wyciskamy myszkę.
Tort Myszka Minnie
Biszkopt pieczemy w tortownicy o srednicy 26 cm
Tort Myszka Minnie
serek mascarpone ubijamy ze śmietaną i dodajemy masę kajmakową
Tort Myszka Minnie
Spodni blat ciasta nasączamy i smarujemy dżemem.
Tort Myszka Minnie
Na dżem wykładamy masę kajmakową i tak postępujemy z następnym biszkoptem.