BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Tort na kolejne urodziny dziadka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Polecam pyszny torcik z kremem straciatella, zrobiony na kolejne urodziny dziadka. Tort zaskoczył dziadka jak i gości. Bardzo szybko znikł z talerzy.

Tort na kolejne urodziny dziadka

Składniki:

Tort na kolejne urodziny dziadka

 

  • Biszkopt;
  • mąka tortowa 1,5 szkl,
  • maka ziemniaczana 1/2 szkl,
  • cukier 1 szkl, ( można więcej jak kto lubi ),
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,

 

  • Krem straciatella;
  • śmietana 30 % 600 ml,
  • serek mascarpone 500,
  • czekolada deserowa 100 g,
  • cukier puder 3 łyżki,

 

  • krem śmietankowy ;
  • kremówka 30 % 400 ml,
  • śmietan fix 2 op,
  • cukier puder 1 - 2 łyżki,

 

  • krem śmietankowy w proszku 1 op,

 

  • poncz ;
  • woda ,
  • sok z cytryny,
  • cukier,

 

  • dodatkowo ;
  • ozdoby,
  • dżem wiśniowy,
  • rurki waflowe kokosowe 3 op,
  • wstążka,

Sposób przygotowania:

Tort na kolejne urodziny dziadka
Biszkopt:

zrobiony według przepisu oto link do przepisu biszkoptu;

https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html

Krem straciatella:

Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Następnie połączyć z serkiem mascarpone delikatnie mieszając, na koniec dodać utarte wiórki czekoladowe ( startą czekoladę ) ponownie delikatnie wymieszać.

(Do uzyskania bardziej stabilnej konsystencji kremu można dodać 1 - 2 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody.)

Krem śmietankowy do dekoracji tortu:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać śmietan fix.

Gotowy krem śmietankowy zrobiony według opisu na opakowaniu.

Poncz:

Sok z cytryny połączony z cukrem i wodą przegotowaną.

Składanie tortu:

Spodni blat biszkoptu nasączyć ponczem, następnie posmarować dżemem wiśniowym, nałożyć połowę kremu straciatella, przykryć drugim nasączonym blatem zrobić to samo co z pierwszym, nałożyć trzeci blat docisnąć delikatnie formując tort.

Cały tort posmarować gotowym kremem śmietankowym.

Boki tortu obłożyć rurkami waflowymi kokosowymi.

Górę tortu udekorować różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania), koralikami oraz kremem śmietankowym.

Tort przewiązać wstążką i włożyć do lodówki na całą noc.