Sposób przygotowania:
Tort na kolejne urodziny dziadka
Biszkopt:
zrobiony według przepisu oto link do przepisu biszkoptu;
https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Krem straciatella:
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Następnie połączyć z serkiem mascarpone delikatnie mieszając, na koniec dodać utarte wiórki czekoladowe ( startą czekoladę ) ponownie delikatnie wymieszać.
(Do uzyskania bardziej stabilnej konsystencji kremu można dodać 1 - 2 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody.)
Krem śmietankowy do dekoracji tortu:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać śmietan fix.
Gotowy krem śmietankowy zrobiony według opisu na opakowaniu.
Poncz:
Sok z cytryny połączony z cukrem i wodą przegotowaną.
Składanie tortu:
Spodni blat biszkoptu nasączyć ponczem, następnie posmarować dżemem wiśniowym, nałożyć połowę kremu straciatella, przykryć drugim nasączonym blatem zrobić to samo co z pierwszym, nałożyć trzeci blat docisnąć delikatnie formując tort.
Cały tort posmarować gotowym kremem śmietankowym.
Boki tortu obłożyć rurkami waflowymi kokosowymi.
Górę tortu udekorować różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania), koralikami oraz kremem śmietankowym.
Tort przewiązać wstążką i włożyć do lodówki na całą noc.
zrobiony według przepisu oto link do przepisu biszkoptu;
https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Krem straciatella:
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Następnie połączyć z serkiem mascarpone delikatnie mieszając, na koniec dodać utarte wiórki czekoladowe ( startą czekoladę ) ponownie delikatnie wymieszać.
(Do uzyskania bardziej stabilnej konsystencji kremu można dodać 1 - 2 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody.)
Krem śmietankowy do dekoracji tortu:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać śmietan fix.
Gotowy krem śmietankowy zrobiony według opisu na opakowaniu.
Poncz:
Sok z cytryny połączony z cukrem i wodą przegotowaną.
Składanie tortu:
Spodni blat biszkoptu nasączyć ponczem, następnie posmarować dżemem wiśniowym, nałożyć połowę kremu straciatella, przykryć drugim nasączonym blatem zrobić to samo co z pierwszym, nałożyć trzeci blat docisnąć delikatnie formując tort.
Cały tort posmarować gotowym kremem śmietankowym.
Boki tortu obłożyć rurkami waflowymi kokosowymi.
Górę tortu udekorować różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania), koralikami oraz kremem śmietankowym.
Tort przewiązać wstążką i włożyć do lodówki na całą noc.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
To prawda był bardzo smaczny. Dziękuję;)
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję.;)