OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Karmelowo- marsowy tort urodzinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Urodzinowy tort Synka ozdobiłam w taki właśnie sposób. Mimo , iż nie mam talentu artystycznego myślę, że wyszedł całkiem fajnie. Dzielę się swoim pomysłem, na pyszny, piękny tort.

Karmelowo- marsowy tort urodzinowy

Składniki:

Karmelowo- marsowy tort urodzinowy

 

  • Krem 1.
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 4 batony MARS
  • pół tabliczki mlecznej czekolady (50g)

 

 

  • Krem 2.
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 2 tabliczki czekolady `Karmelove` o smaku karmelowym

 

 

  • Krem 1. i 2.
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

 

 

 

 

  • zdobienie:
  • min. 330ml śmietanki kremówki 30%/36%
  • 1 lub 2 x niebieska galaretka
  • 50ml wrzątku
  • 200g cukierków `lentilki`

 

Sposób przygotowania:

Karmelowo- marsowy tort urodzinowy
krem 1. Batony i czekoladę, zetrzeć lub drobno posiekać. Do podgrzewanej śmietanki, ok 150ml wsypać batony i czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Nie doprowadzić do wrzenia! Wystudzić i schłodzić w lodówce ok.3h krem 2. Czekoladę zetrzeć lub posiekać, również wsypać do podgrzewanej śmietanki, ok .150ml. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 3h. Biszkopt.1 Piekarnik nagrzać do 180*C. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wmieszać kakao. Przygotowaną masę wylać na formę i piec ok 15-20min. Po upieczeniu, przekroić biszkopt na pół. Z biszkoptem 2 postępujemy podobnie, tylko , że nie dodajemy kakao i nie kroimy na pół po upieczeniu. Gdy kremy będą schłodzone. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. 50ml śmietanki, które zostało, ubić na sztywno. wlać połowe przygotowanej letniej żelatyny, cały czas miksując dodawać krem 1. po łyżce . Z kremem 2 postąpić identycznie. zdobienie Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 50ml wrzątku. wsypujemy proszek powoli - energicznie mieszając . Lekko ciepłą - nie zimną ,ani nie gorącą galaretkę- dodajemy do ubitej śmietany i delikatnie miksujemy. Sztywny krem wkładamy do szprycy z cienkim końcem i wyciskamy na boki tortu - wzorem wedle upodobań. Na wierzchu robimy róże, innym wkładem do szprycy - grubszym. Pozostałe miejsce na wierzchu tortu obsypujemy obficie cukierkami.