Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy Świnka PeppaCIASTO
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puch. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao oraz budyń wymieszać ze sobą a następnie dodać do masy jajecznej i dokładnie zmiksować.
CIASTO
Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do ciasta - delikatnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy. Piec ok 30 min w temp. 170'C.
Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa I
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody razem z żelatyną i pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem a pod koniec lekko gęstniejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce ok 15-20 min.
KREM II
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę kajmakową w puszce podgrzać a następnie połączyć z czekoladą. Masło ubić dodając stopniowo czekoladę i likier. Gotowy krem schłodzić w lodówce ok 15 min.
SKŁADANIE:
Biszkopt kroimy na trzy części. Na jeden blat ciasta wykładamy masę II - (ciemną), następnie kolejny blat ciasta i masę I ( jasną ) i kolejny blat ciasta. Wierzch i boki delikatnie smarujemy masą I (jasną). tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok 20-30min.
KREM DO DEKORACJI
Białka z solą ubić na pianę w kąpieli wodnej, dodając stopniowo cukier, aż się rozpuści. Białka ściągnąć z wody i jeszcze ubijać aż będą gęste i błyszczące - ok 10-15 min. Do takiej masy dodajemy miękkie masło i ciągle miksujemy aż masa będzie miała jednolitą gładką konsystencję. Masa może, ale nie musi się zdarzyć, ale jest to chwilowe i nie należy przerywać miksowania tylko kontynuować, a masa powróci do jednolitej konsystencji. Na koniec do masy dodajemy barwnik.
DEKOROWANIE
Krem do dekoracji umieszczamy w worku cukierniczym z okrągłą końcówką. Na obrzeżach tortu robimy kropkę z kremu a następnie delikatnie ją rozmazujemy np. łyżeczką lub nożem. Czynność tą powtarzamy, aż zapełnimy cały tort.
DEKOROWANIE
Wierzch tortu dekorujemy opłatkiem dekoracyjnym i zdobimy wierzch tak samo jak boki, by zatuszować różnicę. Tort umieszczamy w lodówce. Smacznego !!