Sposób przygotowania:
Ciasto "Milky Way" z truskawkamiPrzygotowanie suchych składników:
Przesiane mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Oddzielanie żółtek od białek:
Żółtka dokładnie oddzielić od białek.
Przygotowanie ciasta:
Białka ubić na sztywno pod koniec wsypując stopniowo cukier. Powoli dodać rozmieszane widelcem żółtka i całość zmiksować.
Ciasto przed upieczeniem:
Masę przelać do tortownicy o średnicy 30 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 minut. Biszkopt wystudzić najlepiej przez całą noc.
Przygotowanie kremu:
Mleko zagotować z dodatkiem cukrów i wystudzić aż będzie zimne. Masło utrzeć na puch mikserem. Cały czas miksując dodać wystudzone mleko. Następnie nadal miksując dodać mleko w proszku i miksować, aż powstanie gładki krem bez grudek.
Przekrawanie biszkoptu:
Biszkopt przekroić na dwie równe części.
Przekładanie ciasta:
Rozprowadzić połowę masy, ułożyć umyte, dokładnie osuszone i pozbawione szypułek truskawki. Wyłożyć pozostały krem. Przykryć drugą połową biszkoptu.
Smarowanie ciasta polewą:
Połamaną czekoladę i masło wrzucić do rondelka i roztopić na najmniejszym ogniu ciągle mieszając. Rozprowadzić po wierzchu ciasta. Ciasto podawać gdy polewa i krem zastygnie (wcześniej włożyć do lodówki na godzinę). Smacznego!