Sposób przygotowania:
Tort michałkowy
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem, zmiksować z żółtkami, a następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i w ciemnym biszkopcie kakao. Masę wylać na tortownicę o średnicy 25 cm i piec w temperaturze 170 stopni, jasny – 40 minut, ciemny – 25 minut. Wystudzić i jasny przekroić na 2 krążki.
Całe jajka wbić do miski i ubić z cukrem, a następnie ubijać na parze aż będą gorące. Cukierki pokroić i dodać do gorących jajek. Miksować do ich rozpuszczenia. Całość wystudzić, często mieszając.
Miękkie masło utrzeć do białości i połączyć z cukierkowymi jajkami. Na koniec do kremu wlać spirytus.
Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w kostkę.
Blaty biszkoptowe nasączyć macną herbatą z alkoholem i przełożyć kremem. Najpierw na biszkopcie rozsmarować część kremu, rozłożyć brzoskwinie, krem i przykryć biszkoptem. Cały tort pokryć resztą masy, udekorować polewą i posypką z orzeszków, a następnie schłodzić.
Całe jajka wbić do miski i ubić z cukrem, a następnie ubijać na parze aż będą gorące. Cukierki pokroić i dodać do gorących jajek. Miksować do ich rozpuszczenia. Całość wystudzić, często mieszając.
Miękkie masło utrzeć do białości i połączyć z cukierkowymi jajkami. Na koniec do kremu wlać spirytus.
Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w kostkę.
Blaty biszkoptowe nasączyć macną herbatą z alkoholem i przełożyć kremem. Najpierw na biszkopcie rozsmarować część kremu, rozłożyć brzoskwinie, krem i przykryć biszkoptem. Cały tort pokryć resztą masy, udekorować polewą i posypką z orzeszków, a następnie schłodzić.