czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Tort michałkowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dwukolorowy biszkopt i maślany krem na bazie cukierków Michałki z kawałkami brzoskwiń uświetni każdą okazję :)

Tort michałkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort michałkowy

biszkopty:

 

krem:

  • 2 kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 30 dkg michałków
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 puszka brzoskwiń

dodatkowo:

  • do nasączenia:
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 kieliszek spirytusu
  • do dekoracji:
  • polewa, posypki

Sposób przygotowania:

Tort michałkowy
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem, zmiksować z żółtkami, a następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i w ciemnym biszkopcie kakao. Masę wylać na tortownicę o średnicy 25 cm i piec w temperaturze 170 stopni, jasny – 40 minut, ciemny – 25 minut. Wystudzić i jasny przekroić na 2 krążki.

Całe jajka wbić do miski i ubić z cukrem, a następnie ubijać na parze aż będą gorące. Cukierki pokroić i dodać do gorących jajek. Miksować do ich rozpuszczenia. Całość wystudzić, często mieszając.

Miękkie masło utrzeć do białości i połączyć z cukierkowymi jajkami. Na koniec do kremu wlać spirytus.

Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w kostkę.

Blaty biszkoptowe nasączyć macną herbatą z alkoholem i przełożyć kremem. Najpierw na biszkopcie rozsmarować część kremu, rozłożyć brzoskwinie, krem i przykryć biszkoptem. Cały tort pokryć resztą masy, udekorować polewą i posypką z orzeszków, a następnie schłodzić.
Tort michałkowy
Tort przygotowałam na swoje trzydzieste urodziny

Tagi:

okazje tort