Białka ubijamy ze szczyptą soli. W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem na gladka masę. Do ubitych z cukrem żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy z żóltkami mikserem na najniższych obrotach wmiksowujemy ubite białka (nie czekamy, aż masa będzie jednolita, ma zachować puszystość). Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki (ja piekę w mniejszej 24cm tortownicy, jeśli chcę wysokiego tortu/ jeśli biszkopt jest mi potrzebny do zwykłego przełożenia dość dużą ilością składników - piekę w prostokątnej blasze 22x33cm). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnieciu biszkopta wyciagamy z blaszki i przekrajamy dlugim nozem na dwie rowne czesci. Sok z calej cytryny mieszamy w pol szkl. wody letniej. polewamy czesci biszkopta. ukladamy owoce i przykrywamy wartsta kremy. Przykladamy druga czescia biszkopta. Reszta kremu obsmarowujemy caly biszkopt. Ukladamy na nim owoce tak jak nam sie podoba i posypujemy posypka . gotowe, smacznego. Do srodka zamiast owocow rownie dobrze mozna dodac dzem truskawkowy.
robertjankopp
sandrakuchar
mirek2252