Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Tortiglioni z tuńczykiem i kaparami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wyśmienite danie pachnące Italią

Tortiglioni z tuńczykiem i kaparami

Składniki:

Tortiglioni z tuńczykiem i kaparami

 

  • 40 dag makaronu tortiglioni (świderki)
  • 6 średnich dojrzałych pomidorów
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • 1 łyżka pokrojonych w plasterki oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tortiglioni z tuńczykiem i kaparami
Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z oleju. Rozdrobnić widelcem. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidory, tuńczyka, kapary i oliwki. Dusić bez przykrycia 15 min, do uzyskania konsystencji średnio gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem polać ugotowane wcześniej spaghetti. Podawać bardzo gorące.

Tagi:

makaron kapary