Sposób przygotowania:
Tortilla
Mieszamy mąki w misce, w której będziemy ciasto wyrabiać. Dodajemy sól, sodę, olej, i na koniec gorącą wodę mieszając ciasto. Wyrabiamy ciasto powoli, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je pod przykryciem w misce, w której było wyrabiane na ok. 15 minut. Następnie odrywamy kawałki ciasta mniej więcej wielkości dużego jajka i formujemy na blacie kulki. Wychodzi ok. 11-13 sztuk. następnie rozwałkowywać na okrągłe, cienkie placki (tak by było widać fakturę blatu). Placki od razu po rozwałkowaniu kłaść na rozgrzaną na patelnię. po chwili przerzucić na drugą stronę, odstawić. Przechowywać pod przykryciem. Przed podaniem z farszem placki podgrzać. Smacznego.
ewasng
RoMaDan
Ewo,
cała robota z przygotowaniem i usmażeniem nie zajęła mi może 30 min. a masz przynajmniej pewność co mieszasz (z wyjątkiem tego, co jest w mące oczywiście). Poza tym wychodzi o wiele taniej.
z pozdrowieniami
msewka
Evi