Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tost francuski z jeżynami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tosty francuskie idealne na śniadanie

Tost francuski z jeżynami

Składniki:

Tost francuski z jeżynami

 

  • 4 kromki chałki
  • 100ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki masła
  • łyżka miodu
  • 50ml słodkiego czerwonego wina
  • 300g jeżyn
  • łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • wanilia w proszku

Sposób przygotowania:

Tost francuski z jeżynami
Do miski wbić jajko i żółtko, dodać cukier, śmietankę i wanilię całość dokładnie rozmieszać. W powstałej masie namocz chałkę, na patelni rozpuść 2 łyżki masła i usmaż na nim tosty na złoty kolor. W rondelku zagotuj wino i miód, dodaj jeżyny, uważaj aby się nie rozgotowały. Sos zagęść dwiema łyżkami masła, całość podawaj na gorąco.

Tagi:

jajko jajka