Sposób przygotowania:
Tosty caprese z jajkiem w koszulce
Masło rozpuszczamy na patelni lub w mikrofalówce.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Mozzarellę odsączamy z zalewy – kroimy plastry. Na 2 kromkach chleba kładziemy plasterki pomidorów – oprószamy je delikatnie solą i pieprzem. Na pomidory kładziemy listki bazylii i plasterki mozzarelli. Przykrywamy pozostałymi kromkami.
Wierzch każdej kromki smarujemy masłem. Tosty grillujemy na patelni grillowej po 3-5 minut z każdej strony.
Folię spożywczą nakładamy na kubek, robimy wgłębienie, smarujemy je lekko oliwą i wbijamy jajko. Folię związujemy. To samo robimy z drugim jajkiem.
Tak przygotowane jajka wkładamy do gotującej się wody i gotujemy na niedużym ogniu 4 minut. Tosty zdejmujemy z patelnie, przekładamy na 2 talerze.
Na każdym toście wykładamy ugotowane (wyjęte z folii) jajko. Całość oprószamy sola i pieprzem, serwujemy.
Smacznego.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Mozzarellę odsączamy z zalewy – kroimy plastry. Na 2 kromkach chleba kładziemy plasterki pomidorów – oprószamy je delikatnie solą i pieprzem. Na pomidory kładziemy listki bazylii i plasterki mozzarelli. Przykrywamy pozostałymi kromkami.
Wierzch każdej kromki smarujemy masłem. Tosty grillujemy na patelni grillowej po 3-5 minut z każdej strony.
Folię spożywczą nakładamy na kubek, robimy wgłębienie, smarujemy je lekko oliwą i wbijamy jajko. Folię związujemy. To samo robimy z drugim jajkiem.
Tak przygotowane jajka wkładamy do gotującej się wody i gotujemy na niedużym ogniu 4 minut. Tosty zdejmujemy z patelnie, przekładamy na 2 talerze.
Na każdym toście wykładamy ugotowane (wyjęte z folii) jajko. Całość oprószamy sola i pieprzem, serwujemy.
Smacznego.