Sposób przygotowania:
Ser z mleka krowiego a'la bundz
100 ml mleka odlać, rozpuścić w nim podpuszczkę (ilość zależy od rodzaju, należy dokładnie przeczytać instrukcję i odmierzyć ilość przewidzianą na 2 litry mleka.
Ja mam w proszku i użyłam niewielkiej ilości, na czubku łyżeczki).
Resztę mleka podgrzać do temperatury 35 stopni (warto kupić termometr, przyda się także do parzenia wędlin).
Mleko zdjąć z ognia, dodać sól (można użyć także innych przypraw i/lub ziół) i podpuszczkę rozpuszczoną w mleku. Wymieszać dokładnie. Odstawić na 30 minut.
Powstały skrzep pokroić w kratkę długim nożem.
Durszlak wyłożyć podwójną warstwą gazy, ułożyć na miską. Wylać zawartość garnka. Odstawić na około 2-3 godziny aż od sera oddzieli się serwatka.
Następnie gazę zawiązać i wstawić na durszlaku do lodówki na całą noc.
Ja mam w proszku i użyłam niewielkiej ilości, na czubku łyżeczki).
Resztę mleka podgrzać do temperatury 35 stopni (warto kupić termometr, przyda się także do parzenia wędlin).
Mleko zdjąć z ognia, dodać sól (można użyć także innych przypraw i/lub ziół) i podpuszczkę rozpuszczoną w mleku. Wymieszać dokładnie. Odstawić na 30 minut.
Powstały skrzep pokroić w kratkę długim nożem.
Durszlak wyłożyć podwójną warstwą gazy, ułożyć na miską. Wylać zawartość garnka. Odstawić na około 2-3 godziny aż od sera oddzieli się serwatka.
Następnie gazę zawiązać i wstawić na durszlaku do lodówki na całą noc.