slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Tosty francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na super śniadanie. Pyszne, sycące i na ciepło. Tosty francuskie to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa- choć ze świeżego również są pyszne. Ja zrobiłam moje tosty z chleba tostowego świeżego i wyszły super. Polecam

Tosty francuskie

Składniki:

Tosty francuskie

 

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i suszonej bazylii
  • 8 kawałków chleba tostowego
  • 4 plastry pomidora
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki passaty pomidorowej
  • 1 op. mozzarelli

Sposób przygotowania:

Tosty francuskie
Jajka rozbijamy do głębokiego talerza, dolewamy mleko oraz przyprawy i roztrzepujemy. Mozzarellę kroimy w 4 duże plastry. Na jednym kawałku chleba rozsmarowujemy passatę, układamy plaster pomidora oraz mozzarelli i przykładamy drugim kawałkiem. Lekko dociskamy kawałki chleba do siebie (robimy tak pozostałe tosty).

Tosty maczamy w mleku z jajkami z dwóch stron. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i smażymy tosty z obu stron na rumiano- po przekrojeniu mozzarella powinna być półpłynna.

Do usmażenia jednego tosta za każdym razem rozpuszczamy łyżeczkę masła na patelni.

Smacznego