WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Tosty francuskie na jogurcie naturalnym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tosty francuskie czyli kromki chleba tostowego moczone w jajku i jogurcie z cukrem a następnie smażone na rumiano na patelni.

Tosty francuskie na jogurcie naturalnym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tosty francuskie na jogurcie naturalnym

 

  • 3/4szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • ok. 6-7 kromek chleba tostowego pszennego
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Tosty francuskie na jogurcie naturalnym

ETAP 1:

Jogurt przełożyć do miski. Wbić jajka. Wsypać cukier zwykły i waniliowy oraz szczyptę soli. Rozmieszać rózgą lub zmiksować mikserem. W prostokątnym naczyniu ułożyć kromki chleba (tostowego lub zwykłego) i zalać je przygotowanym płynem jogurtowo - jajecznym. Odstawić na kilka minut żeby namiękły.

Na patelni rozgrzewać po łyżce masła i wkładać delikatnie kromki chleba. Smażyć z obu stron na rumiany kolor a następnie zdejmować na talerz.

Podawać z dowolnymi dodatkami, np. z cukrem pudrem.

Tosty francuskie na jogurcie naturalnym
Tosty francuskie po usmażeniu wylożone na talerz
Tosty francuskie na jogurcie naturalnym
Tosty francuskie w trakcie smażenia na patelni
Tosty francuskie na jogurcie naturalnym
Napoczone kromki chleba ułożone na patelni
Tosty francuskie na jogurcie naturalnym
Kromki chleba zalane jogurtem rozmąconym z jajkami
Tosty francuskie na jogurcie naturalnym
Jajka, jogurt i cukry zmiksowane w misce