Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 866]

Budyń jaglany z jeżynami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dwukolorowy budyń z kaszy jaglanej o smaku jeżyn z delikatną posmakiem kokosa. Zdrowy i smaczny pomysł na słodkie śniadanie, deser albo podwieczorek.

Budyń jaglany z jeżynami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Budyń jaglany z jeżynami

 

Sposób przygotowania:

Budyń jaglany z jeżynami

ETAP 1:

Budyń jaglany z jeżynami
Ugotowaną kaszę miksować, żeby było jak najmniej grudek.

Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Mleko zagotować w garnku i wrzucić kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż będzie miękka.
Jeżyny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładki mus bez pestek.
Do ugotowanej kaszy dodać zwykły cukier i cukier kokosowy. Wszystko zmiksować blenderem, aż masa stanie się jednolita. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dolać gorącą wodę.

ETAP 2:

Budyń jaglany z jeżynami
Do połowy zmiksowanej kaszy dodać mus z jeżyn.

Połowę budyniu jaglanego przełożyć do szklaneczek. Resztę zmiksować z musem jeżynowym. 2-3 łyżki musu odłożyć do polania po wierzchu. Po przełożeniu jeżynowego budyniu, można dołożyć świeże owoce. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego.


Tagi:

budyń desery