WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1263]

Mleczny galaretkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mleczny galaretkowiec to deser czy też ciasto na zimno z mleka i kolorowych galaretek. Jest bardzo lekkie,orzeźwiające i ładnie wygląda.

Mleczny galaretkowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczny galaretkowiec

 

  • 4 galaretki w różnych kolorach (u mnie truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa i turkusowa)
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • ok. 1/3szkl. zimnej wody
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Mleczny galaretkowiec

ETAP 1:

Każdą galaretkę przesypać do oddzielnej miseczki i rozpuścić w szklance (250 ml) gorącej wody. Po wymieszaniu każdą przelać do płaskiego talerza lub innego naczynia i odstawić do stężenia. Stężałe galaretki pokroić w kostkę i wszystkie wymieszać w jednym naczyniu.

Mleko zagotować z cukrem zwykłym i waniliowym. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Mleko odstawić do ostygnięcia, a następnie zalać nim galaretki.

Formę wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyłożyć na talerz.

Mleczny galaretkowiec
Kolorowe galaretki przelane do płaskich pojemników
Mleczny galaretkowiec
Kolorowe galaretki pokrojone w kostkę i wymieszane
Mleczny galaretkowiec
Mleko zagotowane z cukrami i wymieszane z żelatyną
Mleczny galaretkowiec
Żelatyna zalana zimną wodą i pozostawiona do napęcznienia