szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty

 

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 małe marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty
Sprawdzamy smak kapusty. Jeśli jest zbyt kwaśna, płuczemy ją w zimnej wodzie, dokładnie odciskamy i kroimy na drobno i przekładamy do miski. Marchewke ścieramy na tarce, bezpośrednio do miski z kapustą, ja trę na grubych oczkach. Jabłko i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Czym mniejsza kostka tym lepiej bo dokładniej wymieszają się smaki składników. Całość polewamy oliwą, dodajemy cukier i  świeżo zmielony pieprz. Dodajemy oliwę, cukier i świeżo zmielony pieprz. Całość mieszamy i gotowe. Jeśli po spróbowaniu uznamy ze surówka jest zbyt kwaśna dodajemy więcej cukru.  Dekorujemy koperkiem lub pietruszką
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty
Składniki potrzebne to kapusta
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty
marchew