pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Trufelki z ciasta drożdżowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

... jeśli nie ma co zrobić z ciastem, jakie nam pozostało...

Trufelki z ciasta drożdżowego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Trufelki z ciasta drożdżowego

 

  • Ciasto drożdżowe w ilości jaka nam pozostała
  • serek homogenizowany waniliowy
  • skórka pomarańczowa
  • zapach pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Trufelki z ciasta drożdżowego
Od razu zaznaczę, nie podałam konkretnych proporcji ponieważ wszystko zależy od tego ile ciasta nam pozostało do wykorzystania. Ja miałam 10 drożdżowych bułeczek, których raczej nie dało się już zjeść "na sucho". Ciasto mielimy na bardzo drobno. Dodajemy serek - tyle, aby utworzyła nam się zwarta masa, którą można uformować w kuleczki. Dodajemy skórkę pomarańczową i zapach. Mieszamy. Wyrabiamy kuleczki. Na chwilę wkładamy je do lodówki aby się "dokleiły".
Trufelki z ciasta drożdżowego
Ciasto mielimy lub trzemy na tarce na bardzo drobno
Trufelki z ciasta drożdżowego
Do zmielonego ciasta dodajemy tyle serka aby masa była zwarta
Trufelki z ciasta drożdżowego
Lepimy kuleczki i na chwilę wkładamy je do lodówki