krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Trufle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Trufle

Składniki:

Trufle

 

  • CZEKOLADA,MASŁO,CUKIER PUDER

Sposób przygotowania:

Trufle
2 tabliczki stopionej gorzkiej czekolady
* rum lub spirytus
* aromat rumowy
* cukier puder
* pół kostki masła

~ Do stopionej w kąpieli wodnej czekolady dolać "na oko" kilka łyżek alkoholu oraz kilka kropli aromatu rumowego. Dokładnie wymieszać. Ostudzić do temperatury pokojowej. Utrzeć z mięciutkim masłem na jednolitą masę.

~ Dosypywać wolno cukier puder, aż masa zrobi się lekko "sucha" i pozwoli się formować w kulki.
Wstawić na pół godzinki do lodówki, aby masa nieco stężała i sprawdzić konsystencję tocząc w dłoniach jedną czy dwie kuleczki.
Masa nie powinna być zbyt sucha, żeby kulki się nie kruszyły podczas toczenia. Dla rozrzedzenia dodać 1-2 łyżki alkoholu lub łyżkę oleju (dobry jest orzechowy) - dla zagęszczenia dosypać nieco cukru pudru.

~ Z gotowej masy o odpowiedniej konsystencji utoczyć niewielkie kuleczki i od razu panierować w posypce czekoladowej (wiórkach kokosowych, mielonych orzechach lub migdałach, kakao, kruszonych herbatnikach) i układać na półmisku.

~ Gotowe trufelki wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Tagi:

czekolada