p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Truflowe spaghetti

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczne spaghetti o trochę innym smaku :))

Truflowe spaghetti

Składniki:

Truflowe spaghetti

 

  • 150 – 200 g szynki w plasterkach
  • 150 – 200 g makaron spaghetti
  • natka pietruszki
  • śmietana 200 ml
  • masło lub płynna margaryna 1 – 2 łyżki
  • 1 łyżeczka pasty truflowej
  • sól
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Truflowe spaghetti
Plasterki szynki pokroić na paski, lub kkwadraciki (1 * 1 cm) i przypiec na maśle na patelni. Następnie zalać śmietaną i posolić do smaku (Uwaga! Sama szynka jest już słona, tak że należy trochę uważać). Dodać pasty truflowej (1 łyżeczka).
Pietruszkę posiekać.
Makaron ugotować, zgodnie z przepisem na paczce, odcedzić i bez straszenia (polewania) go zimną wodą, przełożyć do patelni, do powstającego sosu. Lekko podpiec, ciągle mieszając, ca. 1 – 2 minuty i na talerze. Następnie posypać pietruszką i lekko popieprzyć.

Podawać najlepiej z białym winem np. Chablis

Smacznego :))

Tagi:

makaron szynka