Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Truskawki i advocaat

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekki ,puszysty , owocowy i procentowy

Truskawki i advocaat

Składniki:

Truskawki i advocaat

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • cukier waniliowy
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • 500 ml. truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • pół litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • MASA Z ADVOCAATEM:
  • pół litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 -150 ml . advocaata
  • 1/4 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Truskawki i advocaat
BISZKOPT: Białka ubić , dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać , dodawać po jednym żółtku i wodę , mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do ubitych jaj. Piec około 25-30 minut w 165*C. Po upieczeniu przekroić na pół WYKONANIE MAS: Truskawki plus cukier zmiksować . Śmietanę plus cukier puder ubić dodać truskawki . Żelatynę rozpuścić we wrzątku , jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać , jeszcze ciepłą (nie gorącą) żelatynę wlać do masy truskawkowej. Przełożyć biszkopt , włożyć do lodówki . Przygotować masę z advocaatem: Śmietanę plus cukier puder ubić, wlać advocaat i rozpuszczoną żelatynę , masę wyłożyć na wierzch placka , udekorować truskawkami , posypać wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi