Sposób przygotowania:
Truskawki pod biszkoptową pierzyną
Przygotować naczynie dio zapiekania (mała forma) 20/12 cm wysmarować masłem.truskawki umyć usunąć szypułki ułożyć ciasno w naczyniu obok siebie czubkami do góry.
Biszkopty pokruszyc na drobno. Jajka rozbić oddzielić białka od żółtek .Białka ubić na sztywną pianę dodajac 1 łyzkę cukru pudru oraz cukier waniliowy,dodać zółtka ,wymieszać ,wsypać pokruszone biszkopty i delikatnie wymieszać łyżką .
Piekarnik rozgrzać do 180* Masę biszkoptową wylać na truskawki,posypać płatkami migdałowymi naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać 10-12 min aż wierzch lekko zbrązowieje.
Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć reszta cukru pudru.
Biszkopty pokruszyc na drobno. Jajka rozbić oddzielić białka od żółtek .Białka ubić na sztywną pianę dodajac 1 łyzkę cukru pudru oraz cukier waniliowy,dodać zółtka ,wymieszać ,wsypać pokruszone biszkopty i delikatnie wymieszać łyżką .
Piekarnik rozgrzać do 180* Masę biszkoptową wylać na truskawki,posypać płatkami migdałowymi naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać 10-12 min aż wierzch lekko zbrązowieje.
Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć reszta cukru pudru.
monikaT83
2milutka
tak Monisiu... a przy tym córcia zjadała łyżką z foremki aż uszy się trzęsły:)
zbysiowa
2milutka
Dziękuję;)
Netka
2milutka
na pewno można :)Tylko uprzedzam jeść łychą najlepiej dużą nie kroić tylko prosto z formy:)
Netka
Tak, bo truskawki są na spodzie :) Tutaj u nas takie desery sa bardzo modne ale jakos nigdy nie zwracałam uwagi zbytniej ani nie robiłam, ale Twój sposób z tymi biszkopcikami bardzo mi się podoba, do tego jeszcze gałka lodów , na pewno w najblizszym czasie zrobię :)
2milutka
Ja czekam na swoje malinki i druga wersja będzie z malinami..
Netka
Też smacznie, może nawet smaczniej :)
2milutka
:)
Netka
2milutka
Cieszę się ze smakowało Wam:)
Ela Dz