2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Truskawki pod biszkoptową pierzyną

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Macie ochotę na nie typowy deser? spróbujcie tego z truskawkami pod pierzyną ...Pycha!

Truskawki pod biszkoptową pierzyną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawki pod biszkoptową pierzyną

 

  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 1 łyzka masła
  • 100 g biszkoptów okrągłych
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Truskawki pod biszkoptową pierzyną
Przygotować naczynie dio zapiekania (mała forma) 20/12 cm wysmarować masłem.truskawki umyć usunąć szypułki ułożyć ciasno w naczyniu obok siebie czubkami do góry.

 Biszkopty pokruszyc na drobno. Jajka rozbić oddzielić białka od żółtek .Białka ubić na sztywną pianę dodajac 1 łyzkę cukru pudru oraz cukier waniliowy,dodać zółtka ,wymieszać ,wsypać pokruszone biszkopty i delikatnie wymieszać łyżką .

Piekarnik rozgrzać do 180* Masę biszkoptową wylać na truskawki,posypać płatkami migdałowymi naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać 10-12 min aż wierzch lekko zbrązowieje.

Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć reszta cukru pudru.
Truskawki pod biszkoptową pierzyną
w natłuszczonym naczyniu do zapiekania układamy truskawki
Truskawki pod biszkoptową pierzyną
do masy jajecznej dodajemy pokruszone biszkopty
Truskawki pod biszkoptową pierzyną
masą biszkoptową zalewamy truskawki rozcieramy łyzką
Truskawki pod biszkoptową pierzyną
na koniec posypujemy zapiekankę płatkami migdałowymi i zapiekamy