BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1231]

Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Deserki te przygotowałam na mecz jak grała drużyna polski. Deserki w barwach biało czerwonych ,były pyszne i szybko zjedzone.

Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego Więcej zdjęć (14)

Składniki:

Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego

 

  • Mus truskawkowy;
  • truskawki około 400 g,
  • cukier trzcinowy 3 łyżki,
  • galaretka truskawkowa 1 op,
  • żelatyna 1 łyżeczka,

 

  • Masa jogurtowa;
  • jogurt grecki 600 g,
  • żelatyna 5 łyżeczek,
  • woda gorąca 50 ml,

 

  • Dodatkowo;
  • truskawki 300 g,
  • galaretka truskawkowa 1 op,
  • woda gotowana 400 ml,
  • bita śmietana 1 op,
  • mleko zimne 200 ml,

Sposób przygotowania:

Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Truskawki oczyszczamy ze szypułek, myjemy i osuszamy, część odkładamy, a resztę przekładamy do garnka dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy do momentu aż truskawki puszczą sok. Lekko studzimy i miksujemy.

Po zmiksowaniu ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dodajemy galaretkę truskawkową oraz łyżeczkę żelatyny i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny.

Masę truskawkową przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki do stężenia.

Jogurt grecki przekładamy do wyższego naczynia dodajemy cukier trzcinowy oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatynę, dokładnie mieszamy.

Masę jogurtową przekładamy na masę truskawkową, ponownie wkładamy do lodówki na 15 - 20 minut.

Galaretkę truskawkową przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

Wyjmujemy pucharki z lodówki i układamy przygotowane wcześniej truskawki , zalewamy przygotowaną galaretką truskawkową.

Deserki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Bitą śmietanę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

Deserki wyjmujemy i dekorujemy ubitą śmietanką oraz truskawkami.

Deserki mogą się wydać pracochłonne ale to się tylko tak wydaje i zapewniam że warto.
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Truskawki oczyszczamy ze szypułek ,myjemy i osuszamy ,część odkładam
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Przekładamy do garnka dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy aż truskawki puszczą sok
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Po lekkim wystudzeniu truskawki miksujemy blenderem,ponownie zagotowujemy,zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę truskawkową
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Mus przekładamy do szklanych pucharków i wkładamy do lodówki do stężenia
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Jogurt grecki przekładamy do wyższego naczynia
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Do jogurtu dodajemy cukier trzcinowy
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wolno cały czas mieszając wlewamy do jogurtu
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Wyjmujemy pucharki z musem truskawkowym, nakładamy masę jogurtową
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Ponownie pucharki wkładamy do lodówki na 15 minut
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Deserki wyjmujemy z lodówki układamy przygotowane wcześniej truskawki
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Zalewamy przygotowaną według opisu na opakowaniu galaretką truskawkową,wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Śmietankę śnieżkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Deserki dekorujemy ubitą śmietanką śnieżką ,truskawkami