Sposób przygotowania:
Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Truskawki oczyszczamy ze szypułek, myjemy i osuszamy, część odkładamy, a resztę przekładamy do garnka dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy do momentu aż truskawki puszczą sok. Lekko studzimy i miksujemy.
Po zmiksowaniu ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dodajemy galaretkę truskawkową oraz łyżeczkę żelatyny i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny.
Masę truskawkową przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki do stężenia.
Jogurt grecki przekładamy do wyższego naczynia dodajemy cukier trzcinowy oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatynę, dokładnie mieszamy.
Masę jogurtową przekładamy na masę truskawkową, ponownie wkładamy do lodówki na 15 - 20 minut.
Galaretkę truskawkową przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Wyjmujemy pucharki z lodówki i układamy przygotowane wcześniej truskawki , zalewamy przygotowaną galaretką truskawkową.
Deserki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Bitą śmietanę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Deserki wyjmujemy i dekorujemy ubitą śmietanką oraz truskawkami.
Deserki mogą się wydać pracochłonne ale to się tylko tak wydaje i zapewniam że warto.
Po zmiksowaniu ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dodajemy galaretkę truskawkową oraz łyżeczkę żelatyny i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny.
Masę truskawkową przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki do stężenia.
Jogurt grecki przekładamy do wyższego naczynia dodajemy cukier trzcinowy oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatynę, dokładnie mieszamy.
Masę jogurtową przekładamy na masę truskawkową, ponownie wkładamy do lodówki na 15 - 20 minut.
Galaretkę truskawkową przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Wyjmujemy pucharki z lodówki i układamy przygotowane wcześniej truskawki , zalewamy przygotowaną galaretką truskawkową.
Deserki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Bitą śmietanę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Deserki wyjmujemy i dekorujemy ubitą śmietanką oraz truskawkami.
Deserki mogą się wydać pracochłonne ale to się tylko tak wydaje i zapewniam że warto.
SylaUla
BozenaMatuszczyk
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Miło mi .Dziękuje.