Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Makaron ze śmietaną, pietruszką i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Błyskawiczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe, które nasyci głodne brzuszki. Idealnie sprawdzi się w trakcie upałów, kiedy nie mamy ochoty na spędzanie długiego czasu w kuchni.

Makaron ze śmietaną, pietruszką i boczkiem

Składniki:

Makaron ze śmietaną, pietruszką i boczkiem

 

  • 300 g ulubionego makaronu (u mnie penne bezglutenowe)

Sos:

Sposób przygotowania:

Makaron ze śmietaną, pietruszką i boczkiem

Przygotowanie sosu:

Makaron ze śmietaną, pietruszką i boczkiem
Sos do makaronu na bazie słodkiej śmietanki

Jajko roztrzepać widelcem, wlać do niego śmietankę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszać całość dokładnie.

Kończenie dania:

Makaron ze śmietaną, pietruszką i boczkiem
Pokrojony w kostkę boczek w trakcie smażenia

Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażyć na suchej patelni przez 5 minut. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, przemieszać, wlać sos, wymieszać dokładnie. Dodać ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzony makaron. Cały czas mieszając zawartość patelni smażyć 3 minuty, do połączeniu składników. Danie przed podaniem obficie posypać startym serem.

Życzę smacznego!