reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 588]

Truskawki w soku własnym z miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Takie truskawki robię co roku i znikają w pierwszej kolejności, bo nie tylko można wykorzystać jak o kompot do obiadu, ale również do deserów, a smak jest obłędny. Polecam

Truskawki w soku własnym z miętą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Truskawki w soku własnym z miętą

 

 

  • 2 szklanki cukru

 

  • po 6-7 listków mięty na słój litrowy

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawki w soku własnym z miętą
Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Bardzo dokładnie przebieramy- nie mogą być uszkodzone, zgniecione itp- inaczej cały słoik nam pójdzie :( Osuszone truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok. Przekładamy do wyparzonych słoików lekko upychając i uderzając w rękę, żeby nam truskawki "siadły" więcej się zmieści i przekładamy liśćmi mięty. Równo rozlewamy wytworzony sok, wycieramy czystą ściereczką i zakręcamy wyparzonymi i suchymi zakrętkami. Słoiki pasteryzujemy około 30 minut i zostawiamy w garnku w którym się pasteryzowały do całkowitego wystudzenia. Uwagi: -jeżeli mi się spieszy, zaprawiam truskawki bez odstania- tzn układam dość ściśle w słojach, przekładając liśćmi mięty i równo rozdzielam cukier, zakręcam i od razu pasteryzuję. Zmieści się troszkę mniej truskawek, ale całość wygląda tak samo. - w zależności od truskawek różni się ilość soku puszczonego przez owoce. - do tego typu zapraw zawsze używam nowych zakrętek- mam większą pewność, że chwycą od razu. - w zimie delektujemy się np koktajlem :)
Truskawki w soku własnym z miętą
Etap 1Przekładamy do wyparzonych słoików lekko upychając i uderzając w rękę, żeby nam truskawki
Truskawki w soku własnym z miętą
Etap 2w zimie często robię takie oto deserki- nie trzeba wiele a smak i zapach przypomina nam lato