Sposób przygotowania:
Truskawki w soku własnym z miętą
Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Bardzo dokładnie przebieramy- nie mogą być uszkodzone, zgniecione itp- inaczej cały słoik nam pójdzie :( Osuszone truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok. Przekładamy do wyparzonych słoików lekko upychając i uderzając w rękę, żeby nam truskawki "siadły" więcej się zmieści i przekładamy liśćmi mięty. Równo rozlewamy wytworzony sok, wycieramy czystą ściereczką i zakręcamy wyparzonymi i suchymi zakrętkami. Słoiki pasteryzujemy około 30 minut i zostawiamy w garnku w którym się pasteryzowały do całkowitego wystudzenia. Uwagi: -jeżeli mi się spieszy, zaprawiam truskawki bez odstania- tzn układam dość ściśle w słojach, przekładając liśćmi mięty i równo rozdzielam cukier, zakręcam i od razu pasteryzuję. Zmieści się troszkę mniej truskawek, ale całość wygląda tak samo. - w zależności od truskawek różni się ilość soku puszczonego przez owoce. - do tego typu zapraw zawsze używam nowych zakrętek- mam większą pewność, że chwycą od razu. - w zimie delektujemy się np koktajlem :)