Sposób przygotowania:
Truskawki w soku własnym
Truskawki myję i usuwam szypułki.
Truskawki umieszczam w słoikach. Zasypuje cukrem. Słoiki zakręcam i odstawiam na noc w ciemne, raczej chłodne miejsce. Przez 12 godzin truskawki zasypane cukrem puszczą sok.
Następnego dnia gotuje wodę. Gorącą zalewam truskawki. Po zalaniu wrzątkiem do każdego słoika wkładam plasterek cytryny. Cytrynę wcześniej obieram ze skórki lub parzę, albo wyciskam z niej sok i dodaję po kilka kropli do każdego słoika. Dzięki cytrynie kompot będzie miał piękny kolor.
Na końcu słoiki zakręcam, pasteryzuje i odstawiam do spiżarni.
Truskawki umieszczam w słoikach. Zasypuje cukrem. Słoiki zakręcam i odstawiam na noc w ciemne, raczej chłodne miejsce. Przez 12 godzin truskawki zasypane cukrem puszczą sok.
Następnego dnia gotuje wodę. Gorącą zalewam truskawki. Po zalaniu wrzątkiem do każdego słoika wkładam plasterek cytryny. Cytrynę wcześniej obieram ze skórki lub parzę, albo wyciskam z niej sok i dodaję po kilka kropli do każdego słoika. Dzięki cytrynie kompot będzie miał piękny kolor.
Na końcu słoiki zakręcam, pasteryzuje i odstawiam do spiżarni.